Aardappelperceel met matige opkomst. Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat niet alle aardappelen opkomen. – Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwNieuws

Droogte bedreigt gewassen: aardappelen en uien hebben het zwaar

De aanhoudende droogte veroorzaakt problemen in de landbouwsector. Aardappelen kampen met opkomstproblemen en uien hebben te maken met schade en matige groei, wat resulteert in lagere opbrengsten.

Adviesorganisatie Delphy signaleert aanzienlijke problemen in de teelt aardappelen en uien als gevolg van droogte.

De pootaardappelen liggen versteend in de grond, rotten weg of er komt slechts een zwakke kiem boven. Delphy wijst op het late seizoen als algemene oorzaak, waarbij de energie van de kiemen uitgeput raakt.

Planten aardappelen vervangen?

Deze plantenverliezen worden verergerd door verschillende factoren, zoals een natte ondergrond tijdens het poten, overmatige regen na het poten of juist extreme droogte daarna. Volgens Delphy heeft het niet veel zin om tot 35% mislukte planten te vervangen. Wanneer de mislukkingen redelijk verdeeld zijn, kunnen de overgebleven planten een deel van het verlies compenseren. Bij de beslissing om wel of niet te vervangen, speelt de beschikbaarheid van nieuw pootgoed en de vitaliteit van de overgebleven aardappelen een rol.

Groei uien verloopt moeizaam

In zaaiuien worden ook problemen waargenomen door Delphy. Veel percelen hebben een dunne opkomst door schade veroorzaakt door bonenvlieglarven en door korstvorming, waardoor de groei van de uien in het algemeen moeizaam verloopt. Daarnaast is er schade door bodemherbiciden op percelen waar kort na toepassing veel regenval plaatsvond.

Volgens de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) ervaren boeren en tuinders momenteel nog weinig problemen als gevolg van de warmte en droogte. Hoewel het neerslagtekort toeneemt, zijn de grondwatervoorraden nog redelijk op peil en kunnen veel gewassen nog voldoende water vinden. LTO merkt echter op dat er lokaal beregening plaatsvindt en dat er in sommige gebieden oppervlaktewateronttrekkingsverboden zijn ingesteld.

Lees verder onder de afbeelding

grafiek neerslagtekort KNMI
Het neerslagtekort kruipt richting het niveau in recordjaar 1976. Het KNMI acht de kans niet groot dat 2023 de boeken in gaat als het jaar met het recordaantal droge dagen. Tot nu toe staat het record op twintig dagen droogte achter elkaar in 1976. Dit jaar heeft het sinds medio mei bijna niet geregend, maar in het oosten en zuiden van het land viel op 7 en 8 juni wel een spatje regen. Daardoor is de reeks droge dagen sinds midden mei onderbroken, aldus het weerinstituut. Tot aan 7 juni was het vijftien dagen achter elkaar droog. – Afbeelding: KNMI

Zandgronden steeds droger

Met name op zandgronden in Oost-Nederland wordt het steeds droger, volgens LTO. Sommige boeren nemen voorzorgsmaatregelen door de grond vochtig te houden. In Flevoland heeft het waterschap al maatregelen genomen om voldoende water beschikbaar te stellen voor beregening tijdens deze droge periode.

Akkerbouwvakbond: opbrengst uien en aardappelen een derde lager

Als gevolg van een nat voorjaar, sterke wind en de huidige droogte wordt verwacht dat de opbrengst van uien en aardappelen met een derde zal afnemen. Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, benadrukt dat de gewassen laat opkomen door het natte voorjaar, waardoor ze een maand later zijn geplant dan normaal. De planten en wortels zijn daardoor nog klein. De Jong benadrukt dat ondanks het natte voorjaar er regelmatige regenval nodig is, met name op kleigrond waar het vocht niet goed wordt vastgehouden.

Hoewel boeren actief bezig zijn met beregening, is dit volgens De Jong niet mogelijk in alle regio’s.

Kijktip: Video | Zo zorg je voor goede groei aardappelen

Medeauteur: ANP

Beheer
WP Admin