Een melkveehouderij in Denemarken. - Henk Riswick RundveeNieuws

Ook druk op Denemarken om stikstof

Het is niet alleen de Europese Unie die stuurt op afname van agrarische emissies in de Europese landen. Economen van de OESO vinden dat Denemarken niet mag treuzelen met strengere wetten tegen milieuvervuiling, inclusief een voorgenomen belasting op de uitstoot van stikstof in de landbouw.

Daarover zijn in de Deense politiek wel afspraken gemaakt, maar die dreigen op de lange baan te raken. De OESO – de denktank van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – bracht vorige week een landenrapport over Denemarken uit. Het landenrapport verschijnt om de paar jaar en bevat een beoordeling van de Deense economie en een aantal aanbevelingen.

Soortgelijke discussies over landbouw en emissies in Europese Unie

De OESO erkent dat Denemarken ambitieuze doelstellingen heeft voor een groene transitie en voor vermindering van broeikasgassen, maar adviseert ook dat ‘verdere beleidshervormingen nodig zijn. Voltooi de groene belastinghervorming om de emissiereducties te versnellen’ aldus het zwaarwegende advies van de OESO-economen.

Het invoeren van een belasting op emissies in de landbouw, zoals op dit moment besproken, zou kunnen helpen. Belastinginkomsten zouden kunnen worden gebruikt om boeren te helpen over te stappen op minder emissie-intensieve activiteiten. Die OESO-aanbeveling sluit aan bij soortgelijke discussies in de Europese Unie.

Het rapport stelt verder dat Denemarken gezonde overheidsfinanciën heeft en dat Denemarken een leidend land is op de groene agenda. Uit de jongste economische enquête blijkt dat de bbp-groei naar verwachting vertraagt tot 1,2% in 2024, voordat deze in 2025 weer aantrekt tot 1,5%.

De inflatie nam weliswaar enigszins af, maar is nog steeds hoog en het risico bestaat dat een gebrek aan arbeidskrachten de prijzen verder opdrijft, zo luidt een beoordeling in het rapport. Denemarken kent een heel terughoudend beleid voor het toelaten van asielzoekers en buitenlandse werknemers.

Hervormingen zijn nodig om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken en om de nationale economie aan te passen aan de toenemende vergrijzing, zo waarschuwt de OESO.

Beheer
WP Admin