Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

‘Ontslagen door tariefvrije kipimport Oekraïne’

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie – Nepluvi – waarschuwt opnieuw voor de gevolgen van de tariefvrije import van pluimveevlees uit Oekraïne. Resultaat is een enorme import in de EU van goedkope kip. “Daardoor zullen her en der ontslagen volgen in slachterijen”, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de pluimveeverwerkers.

Oplaat roept zowel Nederlandse als Europese beleidsmakers op om in te grijpen. Nepluvi brengt de waarschuwing naar buiten in de week dat de Europese Commissie naar verluidt een positief advies gaat uitbrengen over de start van onderhandelingen met Oekraïne over EU-lidmaatschap.

Nepluvi en haar Europese tegenhanger Avec, waar Oplaat ook voorzitter van is, wezen al diverse keren op oneerlijke concurrentie door de tariefvrije import van Oekraïens pluimveevlees. Dat voldoet niet aan de Europese milieu- en dierenwelzijnsnormen.

Oligarch profiteert

Oplaat stelt begrip te hebben voor de steun van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Nederlandse politiek aan Oekraïne, maar het niet eens te zijn met de vorm.

“Met name één Oekraïense oligarch met een miljardenbedrijf profiteert van deze situatie en dat gaat ten koste van de gewone Oekraïner. Deze gang van zaken leidt niet alleen tot een verstoorde Europese markt, maar mist ook het oorspronkelijke doel: het ondersteunen van de Oekraïense bevolking.”

‘Verlenging tariefvrije import, dan ontslagen’

Oplaat stelt dat de Europese markt wordt overspoeld met 220.000 ton goedkoop pluimveevlees uit Oekraïne. “Dat is een kwart van onze totale import van buiten de EU. Als gevolg hiervan zullen op verschillende plekken ontslagen volgen in slachterijen. Deze ontwikkeling is alarmerend.”

In mei stemde het Europees Parlement in met verlenging met een jaar van de opschorting van de importheffingen en quota voor agrarische producten uit Oekraïne. Oplaat zei toen te verwachten dat er toch tarieven voor pluimveevlees zouden komen.

Hij ging ervan uit dat één van Oost-Europese lidstaten gebruik zou maken van een zogenoemde safeguard, een speciale maatregel om opnieuw douanerechten te kunnen invoeren bij ernstige benadeling. Dat zou leiden tot een versnelde herinvoering, maar zover is het dus niet gekomen.

Reacties

  1. Met zijn allen achter de vrachtwagens gaan hollen daar gaat mijn voorkeur naar uit. Wie niet hard genoeg hollen kan pakke de e- bike. Denk nu niet meteen die vent is gek. Een manier om het leven een beetje comfortabel door te komen is : neem niet alles inclusief jezelf altijd even serieus.

  2. Ik zie twee reacties waarop ik graag reageer
    Wlezijnseisen zijn geen grondslag om import te kunnen weigeren.
    Elders produceren kan idd goedkoper

    Het is wenselijk om de juiste afweging te maken in hoeverre je in wilt grijpen in marktwerking dmv heffingen/subsidies.

  3. Het is macro-economisch gezien geen verkeerde keuze om voedsel te produceren op plaatsen waar dat het goedkoopste kan
    Voer vanuit Oekraïne wordt door intensieve veehouders in Nederland niet geweigerd.
    Wanneer er in de Oekraïne goedkoper geproduceerd kan worden dan in Nederland is logisch.
    Veel kleding en speelgoed komt uit China
    Het gevolg dat economische wetten hard kunnen zijn ondervangen met heffingen geeft uiteindelijk een zeer gecompliceerde wereldeconomie.

    1. Het verhaal wordt natuurlijk anders als het vlees niet voldoet aan de Nederlandse welzijnsnormen

    2. Als je van dat principe uitgaat zal er hier niets meer gemaakt of geproduceerd worden want het kan elders veel goedkoper!

  4. De nederlandse methode: zeuren zonder resultaat. Franse methode: vrachtwagens onderscheppen en het vlees op straat gooien. Russische methode: vlees saboteren zodat mensen er ziek van worden. Zoek uit welke methode de beste is.

Beheer
WP Admin