Van de landbouwsubsidies komt 82% terecht bij de veehouderij, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Leiden Universiteit in samenwerking met de denktank Chatham house. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Onderzoek: 82% landbouwsubsidies naar veehouderij

Van de landbouwsubsidies komt 82% terecht bij de veehouderij, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Leiden Universiteit in samenwerking met de denktank Chatham House. Dit stimuleert de dierlijke productie met als gevolg een hogere uitstoot van broeikasgassen, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers hebben openbare bronnen geanalyseerd van de EU over de subsidies verstrekt in 2013 op basis van de Common Agricultural Policy (CAP). Hun conclusie was dat van de € 57 miljard budget in 2013 uiteindelijk 82% direct of indirect ten goede kwam aan de veehouderij. Veehouderijen kregen 38% van de subsidies direct toegekend en 44% ging naar boeren die veevoer verbouwen.

Een aanzienlijk deel van de subsidies, de directe betalingen, is gekoppeld aan het aantal hectares dat een boer beheert. Volgens de onderzoekers veroorzaakt dit de onbalans, omdat de veehouderij relatief meer hectares nodig heeft voor beweiding en voerproductie.

Sterkere sturing naar plantaardige productie

“De onderzoekers zien onterecht een oorzakelijk verband dat de subsidie leidt tot meer productie”, zegt landbouweconoom Roel Jongeneel van Wageningen Economic Research (WEcR). “Terwijl de subsidie in 2003 juist is losgekoppeld van de productie. De subsidie wordt gegeven voor landbeheer van de hectare.”

De Leidse onderzoekers zeggen daarnaast dat de CAP sinds het doorgelichte jaarbudget van 2013 nauwelijks is veranderd. “Terwijl hun aanname dat de subsidie leidt tot meer productie beter past bij hoe de CAP was georganiseerd voor 2003, toen de subsidie nog wel gekoppeld was aan de productie.” Jongeneel vindt ook dat het onderzoek de Europese wetgeving die duurzamere productie stimuleert en gericht is op vermindering van uitstoot negeert.

Zowel de onderzoekers van Leiden Universiteit als Jongeneel zien een kans voor sterkere sturing middels de CAP naar meer plantaardige productie. De Europese ambities voor vermindering van de broeikasgasuitstoot door de landbouw zijn nu nog onvoldoende zichtbaar in het gevoerde beleid.

Reacties

  1. Zit een akkerbouwer met 10 zoogkoeien in de groep van veehouder? Je kunt alles op het verdoembordje van de boer leggen. Maar eigenlijk ligt de vervuiling van de voedselketen op het bord van de consument. Vb: als je met je eigen auto van a naar b rijdt ben je een vervuiler. Pak de de taxi dan is de taxi vervuiler en jij niet? Zo ook voor voedsel: teel je zelf dan ben je de vervuiler, laat je de boer produceren dan is de boer de vervuiler? Die wijsneuzen van dit onderzoek moeten eerst deze vraag beantwoorden.

  2. Zijn voer aardappelen, bierborstel, perspulp, appelpulp, graan wat niet de kwaliteit voor humaan voeding haalt enzo ook geteeld op gesubsidieerd oppervlakte voor veehouderij?
    Wat is dit voor een kul, onderzoek.
    Gaan we ook de afval berg tellen en weg gegooide subsidies voor humane teelt. Er zitten nog aardappelen her en der in de grond namelijk evenmin als bieten.

    1. hoeveel van die 82% komt uiteindelijk netto op t erf? welk bureautje en welke controlerende instantie vreten hier van mee

  3. Methaan van vee komt uit een korte koolstof kringloop van 12 jaar. Is dus gesloten. Het enigste wat je kunt toeschrijven is de kunstmest productie nodig voor voer verbouw. Maar dat zou dan bij plantaardige productie erbij komen als er geen dierlijke mest gebruikt gaat worden.
    Eigenlijk is het heel simpel: Alles wat uit de grond komt, komt erbij. Al de rest zit in een of andere kortere of langere kringloop (compost, methaan, lachgas)

    1. zo is het, we kunnen de landbouw verkleinen maar het probleem word dan alleen maar groter.

Beheer
WP Admin