RundveeOpinie

Nieuwe fokkerijleider

Delta Atlantic heeft veel in zich om de nieuwe Sunny Boy te worden. Het is alleen wel erg prijzig om hem voor de voet weg in te zetten.

Na een nieuwe paus en een nieuwe koning hebben we nu ook in de fokkerij een nieuwe ‘leider’: Delta Atlantic. Om die zwartbonte Holstein-stier kan niemand heen. Zijn cijfers zijn erg gunstig en duiden op sterke, probleemloze koeien die een lactatie extra meegaan. Het betreft hier echter nog maar de eerste fokwaardeberekening, dus er kan de komende indexdraaien nog wel iets veranderen. Zo is de levensduurinschatting van +715 dagen puur genomics.

Ik zie nauwelijks samenhang tussen de aanvankelijke genomics-cijfers van Atlantic en de cijfers van zijn eerste uitdraai. Zo was hij eerst meer een melkstier met negatief eiwit, nu is hij een eiwitkanon met +0,12. Ook gaven de merkervlaggetjes aan dat hij 104 zou scoren voor robuustheid, uier en benen. Nu is dat 115, 109 en 110. Totaal exterieur was 106 en is nu 113. Kortom, een totaal ander plaatje.

Atlantics torenhoge exterieurcijfer komt vooral uit de superscore voor robuustheid. De dochters zijn groot, maar ook breed en diep. Ik heb een hekel aan grote koeien, maar in combinatie met de hoogte- en breedtematen verwacht ik geen problemen. Mocht hij flink dalen in frame en robuustheid, dan is dat nog geen bezwaar.

Veel erger is dat veel stieren vijf punten zakken in benen. Sunflower blijkt nu ineens 96 voor benen te hebben. Stieren die stijgen in benen zie je zelden. Vandaar dat ik altijd pleit voor minstens 110 beenvererving. Het zou ook goed zijn zo’n eis op te nemen in Focus Planet of Caring Dairy.

Atlantics mortellaro-vererving staat op 104, maar: bij vier waarnemingen. Welke kant dit cijfer op gaat, zal veel zeggen over het benencijfer en dus de toekomst van Atlantic. In zijn afstamming zien we Ramos met 101, O Man met 103, Jocko met 98 en Gibbon met 96 voor benen. Dat beweegt zich dus net bovengemiddeld. Als de Atlantic-dochters echt een jaar langer blijven lopen en daarmee 10.000 kilo melk extra produceren, zoals hun Ramos-tantes, zullen ze mortellaro-ongevoelig moeten zijn. In dat geval is er weer een internationale topstier, zoals Sunny Boy, op de markt. Destijds had je veehouders die alle koeien en pinken insemineerden met Sunny Boy. Dat zou je met Atlantic ook zeker kunnen overwegen. Echt zwakke plekken zijn er immers niet. Wel moet je rekening houden met taaimelkheid en inteelt. Want O Man-en Jocko-bloed is natuurlijk al erg breed aanwezig.

Een ander, groot probleem zijn de kosten. Die zijn inclusief btw en 6 procent rente, als u rood staat op uw rekening-courant, €38 per dosis. Tenminste, voor kleine boeren. Een grote boer die al zijn dieren een jaar lang insemineert met Atlantic en 750 doses ineens afneemt, is krap €26 kwijt. Erg hoge prijzen, maar alternatieven zijn er niet op dit niveau.

Het is zeker de moeite om een groot aantal zonen van Atlantic in te zetten. Een veelgemaakte fout is dan om zo’n benenvererver te paren met hoge NVI-dieren met gemiddelde benen. Men zou Atlantic moeten combineren met koeien met de beste benen om zo een nieuwe generatie stieren te fokken met signifikant beter beenwerk.

Beheer
WP Admin