Het bedrijf van melkveehouder Henk Haanschoten in Scherpenzeel. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenCommentaar

‘Naar een koolstofeconomie’

Het gonst van de initiatieven voor broeikasgasreductie, vastlegging van broeikasgassen en carbon credits. Eindelijk, zo lijkt het, komt er schot in en doemt een nieuw verdienmodel op dat boeren kan belonen voor de vastlegging van koolstof.

Dat is mooi voor iedereen. Geen betere aanjager dan de portemonnee. Kijk hoe het gasverbruik in Nederland met tientallen procenten daalde door de fors gestegen energieprijs. Nu was dat vooral een negatieve motivatie, het effect is er wel.

Positieve stimulans werkt beter

Een positieve financiële stimulans is fijner. En die zijn er dus steeds meer. Diverse initiatieven schieten uit de grond om geld te verdienen met de vastlegging van koolstof in grond en gewassen. Zelfs het verminderen van de uitstoot (CO2, N2O, CH4) kan een verdienmodel worden.

Als aanbieder van carbon credits legitimeer je eigenlijk andermans uitstoot. De koper mag CO2 uitstoten en tegelijk beweren dat hij of zij netto nul uitstoot heeft. Hij koopt in feite een schoon geweten en probeert dat via marketing uiteraard weer te gelde te maken.

Lastig, maar niet onoverkomelijk

Het is nog wel volop pionieren. Hoe leg je afspraken precies vast? Wat kun je beloven, hoeveel koolstof kun je per hectare precies vastleggen? Hoelang kun je garanderen dat het in de grond of in het biobased product blijft zitten? En aan welke ketenpartner reken je de vastlegging toe?

Dit zijn soms lastige, maar geen onoverkomelijke vragen. Links- of rechtsom komen hier oplossingen voor. Door monitoringsystemen, door metingen, door keurmerken te ontwikkelen.

Het wordt helemaal mooi als zo de teelt van olifantsgras, hennep en wie weet bamboe op gang komt. In de biobased economy is aardolie als grondstof voor de chemie door plantaardig materiaal vervangen. Dat heeft allemaal voordelen: minder CO2-uitstoot, een beter milieu, een beter verdienmodel en ook nog minder kapitaalvlucht naar het buitenland.

Reacties

  1. Beste Johan. We weten dat het gemiddelde CO2 gehalte over de afgelopen 600 miljoen jaar ongeveer 2500 tot 3000 ppm was. Data laat zien dat er geen correlatie is tussen CO2 en temperatuur. Data laat zien dat op dit moment zowel het CO2 gehalte als de temperatuur bijna het laagste zijn van de afgelopen 600 miljoen jaar. CO2 is plante voedsel. Een hoog CO2 gehalte in de lucht maakt een plant efficienter met nutrienten, verhoogd de opbrengst en maakt planten droogte resistent. Van methaan zit er met 1.7 ppm meer dan 200 keer minder in de lucht dan CO2. Bovendien breekt methaan in de atmosfeer heel snel af. Methaan is in de lucht is daarom nergens op van invloed. De planten hebben op dit moment al duizenden jaren moeite met adem halen door het extreem lage CO2 gehalte in de lucht. Mijn vraag is daarom: Wat is het eigenlijk het CO2 gehalte in de lucht dat de politici zich als doel hebben gesteld?

Beheer
WP Admin