Luchtopname van Bedum met onder meer de vestiging van FrieslandCampina. – Foto: ANP RundveeNieuws

MOB wil FrieslandCampina-fabriek in Bedum laten sluiten

Milieubeweging MOB wil dat de Groningse autoriteiten de FrieslandCampina-fabriek in Bedum sluiten. De beweging heeft een brief gestuurd naar de provincie Groningen, de Omgevingsdienst Groningen, lokale waterschappen en Rijkswaterstaat.

Volgens MOB loost FrieslandCampina te hoge concentraties nutriënten op de Waddenzee via de Hoogkerk-Waddenzeeleiding. Ook zegt de actiegroep dat de vergunningen van FrieslandCampina voor deze lozingen verouderd zijn. Volgens MOB voldoen de lozingsnormen in deze vergunning niet aan de huidige Europese eisen.

MOB doet in de brief een handhavingsverzoek. Dit kan een eerste stap zijn om verdere juridische stappen te ondernemen. De organisatie vraagt de lokale autoriteiten om alle waterlozingen van FrieslandCampina op de Waddenzee per direct te stoppen en het bedrijf te sluiten.

Eerder stelde onderzoeksprogramma Pointer al dat het toezicht op lozing door de FrieslandCampina-vestiging in Bedum in de Waddenzee rammelde. Later bleek uit beantwoording van Kamervragen dat er geen sprake is van illegale praktijken. MOB zegt nu dat de Kamer in dit geval onvolledig en onjuist is geïnformeerd.

‘Restwater voldoet aan lozingsnormen’

FrieslandCampina laat in een reactie weten dat het in Bedum een eigen waterzuivering heeft, waarvan het restwater via de desbetreffende leiding naar de Waddenzee gaat. “Het restwater voldoet aan alle geldende lozingsnormen conform de huidige vergunning”, reageert een woordvoerder. “We beseffen dat de nieuwe EU-vereisten op sommige punten strenger zijn dan de huidige. Daarom zijn we op dit moment in gesprek met het bevoegd gezag over herziening van onze huidige vergunning, met als uitgangspunt te voldoen aan de nieuwe eisen.”

FrieslandCampina’s productielocatie in Bedum bestaat uit een ingrediëntenfabriek en kaasfabriek. Qua omvang gaat het om de op een na grootste kaasproductielocatie van de zuivelonderneming. Jaarlijks kan hier tot bijna een miljard kilo melk worden verwerkt tot natuurgerijpte en foliekaas, vaak voor de voedingsmiddelenindustrie. De overgebleven wei gaat vervolgens naar de ingrediëntenfabriek.

De zuivelcoöperatie laat weten te blijven werken aan verbetering van de waterzuivering in Bedum, en de waterkwaliteit van de Waddenzee zeer belangrijk te vinden. “Het feit dat we nu jaarlijks € 1 miljoen uitgeven om de fosfaten eruit te halen, laat zien dat we bereid zijn te investeren”, aldus de woordvoerder. “In 2022 hebben we bekendgemaakt om tot 2030 zo’n € 1,5 miljard extra te investeren in de realisatie van onze duurzaamheidsdoelen.”

Medeauteur: Kirsten Graumans

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin