Foto: BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE RundveeNieuws

FrieslandCampina wil poedertoren Bedum stilleggen

FrieslandCampina heeft aangekondigd vanaf oktober volgend jaar een van de twee droogtorens voor melkpoeder in Bedum (Groningen) stil te willen leggen.

De bedoeling is verder dat de fabriek zich vanaf dat moment volledig gaat richten op de productie van gedemineraliseerde weipoeder Deminal 90, een basis-ingrediënt voor kindervoeding. De productie van overige basispoeders verplaatst de zuivelonderneming naar andere locaties. De reorganisatie kost 50 medewerkers, waarvan 35 in vaste dienst, hun baan. Waar mogelijk biedt FrieslandCampina betreffende medewerkers een functie aan op andere locaties.

Betere benutting van capaciteit

Op de vraag of er, na de eerdere grote reorganisatie, nog steeds sprake is van overcapaciteit antwoordt de woordvoerder dat de herschikking van de productie leidt tot een betere benutting van de poedercapaciteit. Ook resulteert het in een verlaging van de operationele kosten en het vermijden van extra investeringen. FrieslandCampina gaat op andere locaties gebruikmaken van energie-efficiëntere installaties. Sinds kort produceert het zuivelbedrijf in Bedum ook biologische Deminal 90 als basispoeder voor kindervoeding. Dit blijft in verband met de geldende registratie voorlopig ook het geval.

Kaasfabriek

FrieslandCampina’s productielocatie in Bedum bestaat naast de ingrediëntenfabriek uit een kaasfabriek. Jaarlijks kan hier tot bijna een miljard kilo melk worden verwerkt tot natuurgerijpte en foliekaas, vaak voor de voedingsmiddelenindustrie. De overgebleven wei gaat vervolgens naar de ingrediëntenfabriek. De kaasproductie blijft ook na het stilzetten van de poedertoren gewoon doorgaan. Het besluit heeft volgens de woordvoerder dus geen gevolgen voor de melkaanvoer.

In november stelde onderzoeksprogramma Pointer nog dat het toezicht op lozing door de FrieslandCampina-vestiging in Bedum in de Waddenzee – via een persleiding – rammelde. Inmiddels blijkt uit beantwoording van Kamervragen dat er geen sprake is van illegale praktijken. Dit dossier heeft volgens de woordvoerder dan ook niets te maken met genomen besluit.

Honderdjarig bestaan

FrieslandCampina Bedum vierde afgelopen jaar het honderdjarig bestaan. Qua omvang gaat het om de op een na grootste kaasproductielocatie van de zuivelonderneming. In totaal werken er zo’n 285 werknemers, waarvan iets minder dan de helft in de kaasmakerij. Tot een paar jaar geleden had FrieslandCampina nog grote plannen voor verdere uitbreiding van de locatie in Bedum. De zuivelonderneming zag in 2019, als gevolg van veranderingen in de markt, van deze plannen af.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin