Foto uit het archief. Vanaf morgen mag er weer drijfmest uitgereden worden. Echter door het natte weer zullen niet veel zodebemesters actief zijn morgen. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Drijfmest uitrijden mag morgen weer, maar kan nog niet echt

Vanaf morgen, vrijdag 16 februari, mogen boeren weer drijfmest uitrijden. Maar het is op veel plekken te nat om het land op te gaan met het bemestingsmaterieel.

Voor sommige veehouders kan 16 februari dit jaar niet snel genoeg komen, de mestput zit vol, extra opslagruimte is lastig aan te komen en ook de verwerkingsbedrijven hebben het razend druk om de mest een plek te geven. De start van het bemestingsseizoen zal een verlichting op de mestmarkt geven, maar het weer gooit roet in het eten.

De afgelopen week heeft het nogal geregend, en dat is niet voor het eerst deze winterperiode. Dus op de meeste plekken in Nederland is het simpelweg te nat om met de trekker, laat staan met een zware mesttank, het land op te gaan.

Lees verder onder het kader

‘Mestput zit tot de nok toe vol’

Boeren op het zand gaan het morgen proberen op de hoger gelegen percelen, laten ze desgevraagd weten. Zoals Robert ter Steege in Enter (Ov.), “de put zit tot de nok toe vol.” Maar vandaag, donderdag 15 februari, constateert de jonge melkveehouder dat het waarschijnlijk niks wordt: “het regent weer flink.”

In de Achterhoek in de omgeving van Lochem (Gld.) gaat ook loonbedrijf Hoftijzer naar verwachting de eerste klanten bedienen met het mest uitrijden. Hoe dat loopt, is afwachten.
Lees verder onder het kader

Volle sloten

En zo is het in veel regio‘s. Wat dat betreft is geitenhouder Gert-Jan Frijters in de Brabantse gemeente Gilze en Rijen blij dat de strorijke mest al wel op het land ligt. “Twee weken geleden waren de omstandigheden goed. De grond was toen mooi droog. Nu is het weer zeiknat. De sloten staan vol. Als het stopt met regenen kun je vaak na een paar dagen wel weer rijden, maar als de sloten vol zijn, duurt dat toch een paar dagen langer.”

In Friesland gaat melkveehouder Jannes Stelling het vrijdag proberen. In Haule zoekt hij de hoger gelegen percelen het eerst op met zijn eigen combinatie van trekker met tank en zodebemester. “Sleepslang is een optie als de bodem te zacht is,” zegt hij. Maar hij geeft de voorkeur aan de eerste methode, ook vanwege de kosten.

Er zijn verschillende perioden om mest uit te rijden. Wanneer hangt af van de soort mest. Voor dierlijke mest en zuiveringsslib maakt het ook uit op welk grondtype u de mest uitrijdt. Lees meer hierover op RVO.nl.

Medeauteur: Mariska Vermaas

Reacties

Beheer
WP Admin