Oproep LTO Noord: kies voor streekproducten op het kerstmenu. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Meer vraag verwacht naar lokaal product vanwege lockdown

Boeren en tuinders in de korte keten maken zich klaar voor een drukke kerst, meldt LTO Noord.

Nu de restaurants gesloten zijn, verwachten de ondernemers dat er meer vraag zal zijn naar lokale producten rond Kerstmis. Doordat de Nederlanders niet uit eten kunnen, hopen boeren dat zij nu gaan kiezen voor streekproducten op het kerstmenu. Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord: “De kerstperiode is een warme en gezellige periode. Daar hoort lekker eten en drinken bij. Boeren en tuinders zorgen daar graag voor. Met unieke, verse en lokale producten. We zouden graag zien dat mensen de boer opzoeken. Of juist bewust deze producten in een lokale winkel kopen. Zo help je elkaar ook een beetje in deze tijd.”

Toename in verkoop

Volgens LTO Noord zijn er bijna 1.000 boeren actief in de korte keten door het verkopen van lokale producten op eigen bedrijf. Daarvan bieden 200 ook kerstpakketten aan.

Boerin Eveline Westeneng zegt dat ook zij een toename ziet in de verkoop: “We verkopen ons eigen fruit, sappen, stoofperen, appelmoes en allerlei streekproducten zoals vlees en kaas. Nu in de aanloop naar de kerst worden er vooral veel stoofperen en vleesproducten verkocht.” Ze runt haar winkel, Plattelandwinkel, al elf jaar en merkt dat er sinds de coronapandemie meer vraag is naar streekproducten.

Beheer
WP Admin