In gebieden met veel intensieve veehouderij of veel verkeer was de sterfte door corona hoger dan in andere gebieden. - Foto: Lex Salverda AlgemeenNieuws

Meer coronasterfte in gebied met intensieve veehouderij

In gebieden met veel intensieve veehouderij of veel verkeer was de sterfte door corona hoger dan in andere gebieden. Dat concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en de gezondheidsdiensten (GGD en GHOR).

Uit het onderzoek blijkt dat fijnstof uit de veehouderij invloed heeft op de kans op een besmetting en op de ernst van de ziekte. Fijnstof vanuit het verkeer vergroot wel de ernst van de ziekte, maar minder de kans om besmet te raken. Voor fijnstof van de industrie kon geen relatie worden gevonden tussen de aanwezigheid van fijnstof en de kans op de ziekte of de ernst ervan.

De verspreiding van het coronavirus op zich werd niet door de luchtkwaliteit beïnvloed, blijkt uit het onderzoek. Maar mensen die wonen in een omgeving met een slechte luchtkwaliteit hebben meer kans om corona te krijgen. Ze hebben ernstigere klachten, komen vaker in het ziekenhuis terecht en overlijden ook vaker. Het onderzoek heeft betrekking op coronabesmettingen in de periode dat er nog niet werd gevaccineerd.

Verbeteren van leefomgeving

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder gezonde dieren bij LTO Nederland, zegt dat haar organisatie het belang van schone lucht onderstreept. Tegen persbureau ANP zegt zij: “Wij voelen ons verantwoordelijk om daar zorg voor te dragen. Er is ons alles aan gelegen om de lucht zo zuiver mogelijk te houden.”

LTO Nederland vindt het goed dat het onderzoek is gedaan, maar hoopt dat het rapport niet leidt tot ‘vingerwijzen’. Alle drie de partijen moeten volgens LTO ‘aan de bak’. “In de landbouw wordt al gewerkt aan emissiereductie”, stelt Van de Ven. “In de pluimvee- en varkenshouderij wordt al langer gemonitord hoeveel er uitgestoten wordt. Die lijn wordt doorgezet.” Boeren moeten volgens LTO verder investeren, bijvoorbeeld in luchtwassers en mestscheiding.

Vanuit de overheid verwacht de organisatie duidelijke keuzes over maatregelen die vanuit de sector nodig zijn. “Dit rapport gaat over fijnstof in de veehouderij, en volgende maand verschijnt er misschien wel weer een over dierenwelzijn. Keuzes maken is lastig, maar wel noodzakelijk om een balans te vinden in wat er moet gebeuren. Het verbeteren van de leefomgeving is daar ook een van.”

Reacties

  1. Ik zou zeggen kijk even naar Ongehoord nieuws. Het item na de legeroproep.

    Duitsland heeft moeten toegeven dat Corona een Hoax is. Dat griep eigenlijk erger is.

    Alles met een ander doel. En daar komt de veehouderij in zicht. En zoveel meer.

    Media verzwijgt het wederom.

    Poppetjes blijven op hun plek zitten tot het doel bereikt is.

    Duitsland is nu bezig ook de zwart gelakte tekst openbaar te maken. Zodat een ieder er kennis van krijgt.

    In Nederland is Van Haga (Bvnl) er druk mee. Goed bezig.

    De waarheid komt eindelijk boven. Maar of de veehouderij hier nog iets aan heeft….
    Kwaad is al geschied

  2. Altijd oppassen met statistieken, er is ook een verband tussen de lengte van de rokken van de dames en de stand van de economie…. Maar het inkorten van rokken per wet zal de stand van de economie niet doen veranderen… Men is zeker vergeten dat de corona zijn intrede in Nederland heeft gedaan in de carnaval periode…. En net als met de introductie elke nieuwe ziekte in een populatie is de eerste golf het meest heftig zoniett fataal
    Mocht er nu bijvoorbeeld weer opnieuw een ibr uitbraak komen in een ibr vrije melkvee stapel dan zal dat onherroepelijk leiden tot veel gezondheidsschade. Terwijl je ibr als sluimerende aanwezigheid niet of nauwelijks kunt constateren in een melkveestapel

    1. achteraf, kun je een paard in zijn kont kijken… maar in de “intensieve” veehouderij zou een grote corona uitbraak zoals deze niet voor gekomen zijn… immers er zou gelijk een vervoersverbod ingesteld zijn (gelijk de grenzen dicht met china) en snelle quarantaine maatregels..

    2. Eens met cj balen. Het was een brabander die corona meebracht uit italie. Het is dan normaal dat hij brabanders aansteekt zodat die ook corona krijgen. Dat er in brabant veel intensieve veehouderij is heeft daar niks mee van doen. Wat als die eerste uit de randstad kwam of een fries was?

    1. berste jan , de veehouderij/ boeren worden hier behandeld als de indianen 200 jaar geleden in amerika… hier in nederland worden we net niet afgeslacht als die indianen daar toen …. europa en nederland doen het nog met wetten en regels, eisen om de sector te verbannen….

Beheer
WP Admin