LTO-voorzitter Sjaak van der Tak tijdens zijn reactie op de stikstofplannen van het kabinet, eind november 2022. Voor LTO staat het verdienmodel van de boer centraal in het te sluiten Landbouwakkoord. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

LTO: verdienmodel van de boer rode draad in Landbouwakkoord

De sectoren gaan volgende week echt beginnen met de inhoudelijke onderhandelingen over het Landbouwakkoord. De rode draad is het verdienmodel van de boer, vindt LTO.

Woensdag kwamen de deelnemers aan de ‘hoofdtafel’ van het Landbouwakkoord samen, volgende week beginnen de sectortafels aan de gesprekken over de plannen per deelsector. In deze zes groepen worden de onderhandelingen gevoerd, die uiteindelijk de basis vormen voor het akkoord. Dit zijn de akkerbouw, de melkvee- en kalverhouderij, de pluimveehouderij, de varkenshouderij, de (glas-)tuinbouw en sierteelt en andere en kleinere sectoren. Het is de bedoeling dat het akkoord klaar is in april.

Verdienmodel van de boer

LTO Nederland, via de vakgroepen vertegenwoordigt aan alle sectortafels en als grootste belangenbehartiger aan de hoofdtafel, vindt dat het verdienmodel van de boer de rode draad in het landbouwakkoord is. “Waar inkomsten niet uit de markt te halen zijn, moet bij maatschappelijke wensen gedacht worden aan andere manieren om de kostprijsverhoging voor boeren en tuinders te vergoeden,” aldus de belangenbehartiger.

Duidelijkheid voor PAS-melders

LTO zegt de leden regelmatig op de hoogte te houden van de vorderingen in het onderhandelingsproces en ook input van boeren te willen. En een belangrijke voorwaarde voor LTO voor het sluiten van een akkoord, is dat er duidelijkheid komt voor PAS-melders en ‘interimmers’. Dat zijn bedrijven die vanwege het wegvallen van het vorige stikstofbeleid nu zonder vergunning zitten.

De eerste inhoudelijke gespreksronde begint vrijdag met de vertegenwoordigers uit de melkveesector. Dat zijn de verschillende boerenbelangenclubs, maar ook de zuivel, natuur en overheden gaan zich buigen over de toekomst van de melkveehouderij.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Let op lage kostprijs blijft altijd belangrijk en daarnaast unieke kansen voor het verdienmodel. Want er zullen altijd onverwachte tekorten en overschotten zijn zodat je als boer dan toch nog in de verdrukking komt. Nederland is niet alleen in de wereld. Kijk maar naar de bio melk prijs!

  2. Gister op1 gekeken naar minister Van Gennip. Het ging over de schaarste van personeel en daar zie je een verandering van overheidsinzicht. Ze vroeg ´wat voor maatschappij willen we zijn’? Dat betekent voor de regering: laag betaald personeel in bv landbouw, slachthuizen of maaltijdbezorging moeten daar weg om te gaan werken in bv zorg, bouw of onderwijs. Maw de overheid gaat in de toekomst er voor zorgen dat tuinders, slachthuizen enz moeilijker het werk kunnen laten uitvoeren. Mooi vooruitzicht.

    1. Beste Armer, ik probeer je niet op andere gedachten te brengen dat is zinloos maar ik ben het minister Van Gennip eens dat we af moeten van laag betaald werk. We dienen deze mensen vaak afkomstig uit lageloonlanden huisvesting te bieden daar is al een groot gebrek aan. Varkens en vleeskalveren dienen in landen als Polen en Roemenië gemest en geslacht te worden, tuinders dienen hun arbeid te mechaniseren/robotiseren of ook verkassen naar een laagloonland.
      Inderdaad Armer een mooi vooruitzicht.

  3. Zet er maar een handtekening onder hoor, stuur een copietje naar de mob en binnen een half jaar procederen ze je helemaal verrot en kan je de tent sluiten omdat je op punten en komma s niet geleverd
    hebt. Ik zou alleen naar die landbouwtafel gaan om hem aan de zijkant beet te pakken en om te ***en.
    Ben helaas niet uitgenodigd.deze reactie is automatisch gemodereerd

  4. De overheid duwt een stel boeren voor de trein en belooft nog een keer de pas-melders te helpen. Daarnaast zou het mooi zijn als de periferie van de boeren wat minder geld pikken. Lto zet hierna een handtekening. Aan alle voorwaarden is voldaan.

    1. Goed verwoord Farmerbn, als ze over verdienmodel beginnen moet je oppassen
      Eerst maar eens naar de stembus.

    2. Yep attie, de boeren moeten geen haast hebben. Denk aan de uitspraak van klaver: opschieten want als die boeren in de gaten hebben dat ze niks krijgen, tekenen ze niet.

  5. Dat LTO zich hard maakt voor het verdien model voo de boer is heel goed. Helaas heeft de geschden geleerd dat zogauw de rentabilitiet van de landbouw / boeren inkomen afhankelijk wordt van de overheid, is het boeren inkomen een sleepbal van de politiek geworden en aangezien de politiek nog ongewisser is dan het weer, zal er van een stabiel inkomen voor de boeren weinig ruimte zzijn. De geschienis heeft ons duidelijk gemaakt dat wat eerst prijsondersteuning was na jaren een betaling was voor extra (milieu) diensten. Laten de boeren zich niet laten afschepen met betaalde arbeid voor milieu en natuur taken zonder daar een CAO loon van te maken. Dan heeft de boer tot op zekere hoogte een sociaal vangnet, dat de ZZP-er maar ook de boer mist.

Beheer
WP Admin