Een koe wordt gemolken door een Lely A4-robot. Amerikaanse melkveehouders waren niet tevreden over de prestaties van de melkrobot Astronaut A4. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Lely lijdt verlies door dure schikking in VS

Lely heeft afgelopen jaar een nettoverlies geleden van € 18 miljoen als gevolg van een schikking met melkveehouders in de Verenigde Staten (VS).

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Een woordvoerder van de producent van melkrobots bevestigt de berichtgeving. Lely publiceerde afgelopen februari de jaarresultaten maar maakte daarbij, net als andere jaren, geen winstcijfers bekend.

CEO André Troost geeft tegenover het FD aan dat het om een eenmalige tegenvaller gaat. Het is volgens hem niet zo dat het slecht gaat met Lely. De omzet verbeterde met 15% naar € 700 miljoen en dit jaar groeit de omzet nog harder. Ook de terugval van de brutomarge van 43% naar 40% vorig jaar was tijdelijk. Volgens CFO Ronald Eikelenboom is dit een gevolg van vertraging in het doorberekenen van kostenstijgingen. Inmiddels zou de brutomarge zich weer op het oude niveau bevinden.

Lely: eerste verlies sinds 2006

Het is voor de Lely-holding het eerste verlies sinds de eerste geconsolideerde jaarcijfers in 2006. Troost legt uit dat twee Amerikaanse melkveehouders niet tevreden waren over de prestaties van de melkrobot Astronaut A4. De melkveehouders zijn van mening dat de robot de melkproductie en de melkkwaliteit niet verbetert, zoals advertenties beloofden, maar verslechtert. Zij begonnen een rechtszaak waar zich later meer veehouders bij aansloten.

Lely plaatste in de VS 1.500 van dit type A4-melkrobots op 500 melkveebedrijven. Lely besloot, naar eigen zeggen vanwege de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse juryrechtspraak, zonder schuld te bekennen de zaak buiten de rechter te schikken. Dit kostte de fabrikant van melkrobots afgelopen maart in totaal $ 50miljoen.

Amerikaanse boer heeft liever A5 dan A4

Het schikkingsvoorstel werd door Lely eind vorig jaar in de VS bekendgemaakt. Betreffende veehouders konden in plaats van een geldbedrag ook kiezen voor een verbeterde versie van de melkrobot, de A5. Volgens Eikelenboom koos bijna de helft van de veehouders voor deze optie.

Omdat Lely afgelopen jaar al een voorziening trof, sloot de onderneming 2022 af met een verlies van € 18 miljoen. Een jaar eerder was nog sprake van een winst van € 48 miljoen.

Verkoop mestrobots valt zwaar tegen

Wat wel tegenvalt, is de verkoop van mestrobots. Van Troost: “We hadden verwacht dat we nu zeker honderden van die Lely Spheres zouden hebben verkocht, maar het zijn er 24.” De reden? “Er is zoveel onzekerheid onder boeren over het overheidsbeleid. Waarom € 180.000 in een innovatief mestsysteem investeren, als je niet weet of je over drie jaar nog kan boeren”, zegt Van Troost tegen het FD. “De val van het kabinet gaat niet helpen tegen die onzekerheid.”

Reacties

Beheer
WP Admin