Melkveehouder Frank van Overveld uit Oudemolen (N.Br.) behoort tot de eerste gebruikers van het emissiebeperkende systeem Lely Sphere. Op de voorgrond een mestrobot voor dichte stalvloeren. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Lely: uitrol innovatieve stal stagneert

De uitrol van het innovatieve, emissiearme stalsysteem Lely Sphere stagneert. De vergunningverlening is stilgevallen en de stikstofcrisis zorgt voor voortdurende onzekerheid. Dat meldt André van Troost, CEO van Lely, bij de presentatie van de resultaten over het afgelopen jaar.

“Ondernemers die willen investeren in een duurzame toekomst lopen op dit moment vast”, aldus André van Troost. “De vergunningverlening is stilgevallen en het toekomstperspectief is onduidelijk.” Hij noemt hervatting van de vergunningverlening de grootste prioriteit.

Omzetgroei

Lely, producent van melkrobots en andere innovaties in de melkveehouderij, zag desondanks het afgelopen jaar een forse omzetgroei. De omzet ging met 15% omhoog naar ruim € 700 miljoen. Winstcijfers maakt de onderneming niet bekend.

Zonder de moeilijke omstandigheden in 2022 was de groei nog groter geweest, aldus Lely. Het wereldwijde tekort aan componenten drukt het resultaat en zorgt voor lange levertijden aan klanten. Wereldwijd neemt de vraag naar melkrobots toe. Lely is dan ook bezig met internationale expansie. Afgelopen jaar werden vestigingen geopend in de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk.

Lely zegt te willen blijven investeren in duurzame innovaties. Ruim 8% van de totale omzet is geïnvesteerd in research en development.

Lees interview met André van Troost (januari 2023)

Beheer
WP Admin