Foto: Demissionair premier Mark Rutte kondigt vertrek uit politiek aan. - Foto: ANP/ REMKO DE WAAL AlgemeenNieuws

Einde van tijdperk Rutte, begin van lang afwachten

Het kabinet is gevallen en demissionair premier Rutte kondigt zijn vertrek aan. Voor de landbouw betekent dit weer langer wachten op duidelijkheid.

Nog voordat het debat over de val van het kabinet begon, kondigde demissionair premier Mark Rutte aan dat hij, als er een nieuw kabinet is, vertrekt uit de politiek. Het kabinet kwam eind vorige week ten val omdat de bewindslieden het niet eens werden over maatregelen op het gebied van migratie. In dat pakket aan maatregelen om minder mensen vanuit het buitenland naar Nederland te laten komen, zaten ook voorstellen om arbeidsmigratie, mensen die in Nederland komen werken, bijvoorbeeld in de kas of de slachterij, te beperken. Over die voorstellen zou wel in grote lijnen overeenstemming zijn geweest.

Warme woorden, maar ook kritiek

De Tweede Kamer komt maandag terug van reces om het de kabinetsval te bespreken. De aankondiging van Rutte dat hij zich niet meer beschikbaar zal stellen als lijsttrekker van de VVD zorgt voor warme woorden over de inzet van de premier op tal van dossiers. De geplande motie van wantrouwen die oppositiepolitici al hadden aangekondigd, wordt toch niet ingediend. De bedankjes in het debat worden wel direct gevolgd door kritiek, zowel op Rutte’s premierschap als op zijn laatste gevallen kabinet.

De timing van de kabinetsval is voer voor kritiek. Jesse Klaver van GroenLinks had het logischer gevonden als het kabinet gevallen zou zijn over stikstof. “Het CDA heeft het kabinet laten bungelen”, vindt Klaver. Het CDA gaf immers afgelopen maart, net na de provinciale verkiezingen aan dat het jaartal 2030 als stikstofdoel niet langer ‘te dragen’ was voor de partij. De fractie was op de achtergrond bezig om de paragraaf over stikstof te herschrijven. Het zou onder andere gaan om een doeljaar per gebied, in plaats van voor heel Nederland.

Uitstel voor openliggende plannen

Wat nu? “Het kabinet is niet beperkt in de bevoegdheden, wel in de mogelijkheden”, aldus demissionair premier Rutte in het debat. De Tweede Kamer gaat besluiten over welke onderwerpen ze wel en niet meer wil dat het kabinet plannen maakt. Over deze lijst met ‘controversieel verklaarde’ onderwerpen, moet de Kamer nog beslissen. In de tussentijd vallen er dus geen grote beslissingen. De nog openliggende plannen voor landbouw en stikstof worden door verscheidene Kamerleden genoemd als casussen waar een kabinetsval alleen maar voor uitstel zorgt. SGP’er Van der Staaij vraagt zich bijvoorbeeld in het debat af: “Wordt de PAS-melder nu sneller vergund?” Het antwoord daarop laat zich raden.

Begin van campagnes

De verwachting is dat in november verkiezingen voor een nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer gehouden kunnen worden. Dan volgt de formatie, die, getuige de historie, soms maanden in beslag kan nemen. Het einde van het kabinet betekent het begin van de campagne, alle oppositiepartijen schuiven zichzelf naar voren als het alternatief voor het kabinet, als ‘sociaal en links’ of juist ‘een radicale koerswijziging’ naar de rechterkant van het politieke spectrum.

BBB ziet kansen

BBB-leider Caroline van der Plas ziet kansen voor haar partij, die bij de Provinciale Statenverkiezingen groots won. BBB zegt al die tijd al klaar te zijn voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Caroline van der Plas laat al doorschemeren dat ze, als BBB de grootste wordt, wel premier ‘voor Nederland’ wil worden. Vooruitblikkend op de verkiezingen pleit BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voor een “overheid als een betrokken buur waar je op kunt rekenen, maar die ook gepaste afstand bewaart tot het persoonlijke erf.”

Reacties

 1. We gaan in Rutte een staatsman verliezen en hoewel hij niet altijd alles goed heeft gedaan overheerst toch datgene wat wel goed gegaan is. Rutte was te sterk voor zijn politiek tegenstanders daardoor liep het mis.
  Zijn politieke tegenstanders bleven steeds achter met een gevoel van niet gehoord te worden en dat zette op den duur kwaad bloed. Wie nu Klaas Dijkhoff niet die kiest voor zijn gezin. Voor Sophie Hermans zoeken we een functie elders, we maken Dilan Yesilgoz lijsttrekker/fractievoorzitter en Christianne van der Wal als we de grootste worden premier. Dat we de grootste worden daar geloof ik stellig in want er is geen echt alternatief voor de VVD, want de BBB is niets anders dan het CDA 2.1

 2. Jammer, een man met internationaal aanzien zoals Rutte hebben we nodig in deze tijd.
  Velen die dat niet beseffen.
  Voor Rutte liggen er al 3 toekomstige vacatures voor internationale functies.
  Hij kan kiezen.
  Met die bbb boerenpartij gaat het een zooitje worden in Nederland,
  Jammer dat het zo gaat.

  1. Want Rutte heeft bewezen dat hij probleem oplossend is?
   Ik zou bijna zeggen dit is de eerste keer dat ie verantwoordelijkheid neemt, maar dat doet ie ook niet door veel problemen achter te laten onder zijn bewind.

  2. Rutte heeft zeker zijn kwaliteiten en kent alle mensen die macht hebben. Baantjes genoeg voor hem maar ik zou als ik hem was geen politieke baan nemen.

  3. Hij was zo internationaal dat hij de Nederlandse bevolking voor het gemak maar even vergat.

Beheer
WP Admin