Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat de pers te woord na afloop van de persconferentie over de val van kabinet Rutte IV. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Val kabinet Rutte IV | Adema wil ook demissionair aan de slag voor toekomst boeren

Boerenorganisaties reageren enthousiast op val kabinet Rutte IV en hopen op een nieuw kabinet met perspectief.

Landbouwminister Piet Adema wil er ook in zijn demissionaire periode zijn voor de boeren. “Ik wil toch aan de slag om boeren een toekomst te bieden. Laten we ondanks de status van het kabinet toch kijken wat we met elkaar kunnen doen om ze toch toekomst te kunnen bieden. Daarover wil ik graag met de Kamer in gesprek. De uitdagingen voor de boeren zijn groot, laten we kijken wat we toch kunnen doen om oplossingen te creëren voor deze uitdagingen.” Dit zegt Adema na afloop van de ingelaste ministerraad over de val van kabinet Rutte IV over de asielcrisis.

Nieuwe verkiezingen na val kabinet Rutte IV in november

De Kiesraad verwacht dat er in november nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden. Tot er een nieuw kabinet is, zal het huidige kabinet in demissionaire status in ieder geval doorwerken aan een oplossing voor de problemen met kindertoeslagen en met Groningen, zegt premier Rutte. Ook de stikstofaanpak en toekomst van de landbouw en natuur zijn urgente dossiers waar volgens Rutte besluiten nodig is. “Nederland wacht op oplossingen en niet op uitstel. Het is onvermijdelijk dat er uitstel komt, maar we willen de komende maanden wel zo goed mogelijk beleid voeren”, aldus Rutte.

Lees ook: Oud-voorzitter Landbouwakkoord: ‘Gooi niet weg wat deugt’

Onzekerheid rond landbouwbeleid na val kabinet Rutte IV

Op welke terreinen het kabinet wel en niet verder mag werken, ligt aan de Tweede Kamer. Die bepaalt welke onderwerpen er wel en niet controversieel worden verklaard. Als iets controversieel is, mogen er geen besluiten over worden genomen. Of Landbouwminister Piet Adema door zal gaan met het vormen van nieuw landbouwbeleid is wel te verwachten, maar nog niet helemaal zeker. Het ingezette stikstofbeleid, met de opkoopregelingen die inmiddels open zijn, zal ook worden voortgezet. Dat is wettelijk vastgelegd. Het regeerakkoord met daarin het aanscherpen van de termijn van 2035 naar 2030 is wel van tafel. In de wet staat dat doelen in 2035 gehaald moeten worden.

BBB-leider Van der Plas denkt dat ze verkiezingen kan winnen

Oppositiepartijen reageren positief op de val van het kabinet. Partijleider Caroline van der Plas (BBB) kijkt uit naar de nieuwe verkiezingen. Haar partij is volgens haar klaar voor nieuwe verkiezingen. Ze is bereid om deel te nemen in een nieuw kabinet, maar niet met Mark Rutte als premier. Of ze dan liever zelf premier wil worden, laat ze in het midden. Ze staat er wel open voor. BBB staat in de peilingen momenteel op plaats twee, net achter de VVD en ruim voor de andere partijen.

LTO: snel een nieuw, daadkrachtiger kabinet met Rutte en BBB

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak reageert dat de onzekerheid voor boeren nu nog langer voorzet. “De toch al moeizame zoektocht naar toekomstperspectief duurt voort”, aldus Van der Tak. Hij hoop dat er snel een nieuw, daadkrachtig kabinet zal zijn dat toekomstperspectief kan bieden aan de boeren. “Met het behalen van de doelen op het gebied van klimaat, natuur en stikstof in 2035”, aldus Van der Tak. Het huidige kabinet bood volgens Van der Tak te weinig perspectief. Dat was voor hem ook de reden om te stoppen met het overleg over het Landbouwakkoord. Van der Tak schat in dat een nieuw kabinet met premier Mark Rutte en de BBB een daadkrachterig kabinet zou kunnen vormen dat meer perspectief kan bieden voor de boeren. Volgens Van der Tak hebben de Provinciale Statenverkiezingen al laten zien “dat mensen veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw”.

Farmers Defence Force (FDF) en Agractie blij na val kabinet Rutte IV

Agractie en FDF reageren enthousiast dat het kabinet is gevallen. Agractie-voorman Bart Kemp zegt dat er weinig vertrouwen was sinds het aantreden van het kabinet. “Dit kabinet is nooit in staat geweest tot gedragen beleid en perspectief voor de agrarische sector te komen”, aldus Kemp. “Het is nu tijd voor een reset. Een nieuwe start, een realistische toekomst voor boeren, en beleid met draagvlak!”

Strijders proficiat, jullie hebben het gefixt!

FDF-voorman Mark van den Oever zegt door het dolle heen te zijn en te hopen dat de BBB bij de verkiezingen heel groot wordt. De acties – die de laatste tijd gericht waren op de val van het kabinet – worden opgeschort. “Vier jaar strijd en nu eindelijk: The world is ours!! Strijders proficiat, jullie hebben het gefixt!”, laat FDF in een statement weten.

Voorzitter Roy Meijer van NAJK reageert voorzichtiger op de val van het kabinet Hij hoopt dat de nieuwe Kamer, zowel links als rechts, met boeren in gesprek wil over hun toekomst. “We willen vooruit”, aldus Meijer.

De Tweede Kamer debatteert maandag 10 juli over de val van het kabinet.

Lees verder onder de afbeelding

Zittingsduur kabinetten. - Afbeelding: ANP Infographics
Zittingsduur kabinetten. - Afbeelding: ANP Infographics

Lees meer over de verkiezingen!

Reacties

 1. Adema doe me een plezier en kom aub nooit meer terug. niks bereikt voor de boeren en meelopen met dat linkse zooitje

  1. Cu is kerkelijk links, sgp kerkelijk rechts en cda kerkelijk neutraal.

 2. En nu afwachten want vanaf nu wordt het beter.
  Ja mooie gedachte helaas zullen er toch weer politieke konijnen uit de politieke hoed verschijnen.
  Of de nieuwe politieke goochelaars het applaus krijgen voor de oude konijnen truc.
  Ik ben benieuwd.

 3. Rutte en de vvd hadden de laatste tweede kamer verkiezing gewonnen maar de puzzel voor een kabinet was moeilijk en duurde daarom lang. De vvd is rechts maar rutte ging met de twee linkse d66 en cu verder. Ook in de eerste kamer ging rutte over links met groen links en pvda. Dat waren verkeerde keuzes en vvd met cda moesten ruziën met hun rechtse kiezers waaronder de boeren. Rutte liep vast en liet cu de stekker eruit trekken. Hopelijk krijgen we straks een meer werkbare uitslag met minder wilders en baudet en meer ja21 en een grote bbb. Kan de vvd met die twee partijen en het cda weer werken aan een verstandig beleid.

  1. Bekijk de toespraken van Rutte aan het World Economic Forum! Rutte is onderdeel van, zo niet HET probleem! Rutte moet er uit! Rutte en alle anderen die banden onderhouden met het WEF zouden nooit posities mogen bekleden waarin ze de landelijke politiek kunnen beinvloeden.

 4. Adema mag alleen nog maar op de winkel passen. Daar heeft deze minister zijn handjes al vol aan. Niks geen nieuw landbouwbeleid. Het kabinet is niet voor niks demissionair. LTO moet, wanneer er nog eens een uitnodiging op de mat valt, de minister vriendelijk maar heel beslist op wijzen. En vervolgend is het dan ook aan LTO om NIET het gesprek aan te gaan met deze minister, maar mooi wachten op een volgende minister die wel de machtiging van het parlement heeft.

 5. Nou beste Ende, het zou in het landsbelang zijn geweest als de regeringscoalitie, onder leiding van de zeer capabele en internationaal hoog aangeschreven Rutte, gewoon was blijven zitten.
  En wat lees ik vanmorgen overal met daarbij afgedrukt een foto van polarien van de p van de boerenpartij 2.0: “Oppositie blij met val van kabinet”.
  Dat is dan blijkbaar een jubel-uitspraak van mede de boerenpartij 2.0.
  Daar spreek geen landsbelang uit voort, maar eigenbelang waar men misselijk van wordt.
  Uiteraard uitgezonderd diegenen die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken.
  Ende, en van dat soort ben jij er 1.

  Eigenlijk is het dom om op die onzin hier te reageren, want tegen zoveel dommigheid of onnozelheid is toch niet op te boksen, maar het maakt me boos he…. die “wijze” boeren met hun boerenverstend.

  1. Rutte is een puppet van het WEF. Het is geen toeval dat het in Nederland net als hier in Canada met Trudeau politiek gezien een gigantische chaos is. Voor WEF’s “Build Back Better” policy moet het huidige systeem eerst afgebroken worden. Dat is nu bijna gelukt. Mischien wel helemaal! Het is te hopen dat een nieuw rechts kabinet het tij nog kan keren.

  2. Beste b0c39763-4a80-43a7-b084-35bac7fbd0f5,
   Bij deze mijn dank voor uw compliment. Dit sterkt mijn zelfvertrouwen.

 6. Sympathieke man en bekwame minister, die de problemen herkent, onderkent en geen kletspraat verkoopt zoals hierboven.
  Hij heeft nog niets kunnen doen, want dat boeren-frapdrollen-volk is weggelopen uit de besprekingen
  omdat de kindertjes hun zin niet helemaal kregen.
  We zullen het zien als het eenvoudige ontevreden plebs weer onnozel gaat stemmen op de boerenpartij 2.0
  Misschien, we zullen het gaan zien.
  Maar voor het land in zijn geheel zou dat een ramp zijn.

  1. Nu ben ik maar een simpele boerenziel, die elke dag tijdens mijn werk door een stel koeienogen wordt bekeken. Maar ik vermoed, dat u met de boerenpartij 2.0 de Boer Burger Beweging bedoelt. Een vergelijking met de Boerenpartij uit het verleden lijkt mee niet van toepassing omdat deze laatste zich in het krachtenveld van de Nederlandse samenleving op een geheel andere plaats bevindt dan de door u uit het verleden bedoelde partij.

  2. In ieder geval van harte gefeliciteerd Nederland, met het vallen van jullie kabinet! Na de ervaring met de kabinetten Rutte nu veel sterkte en wijsheid toegewenst met het kiezen van volksvertegenwoordigers die het volk vertegenwoordigen.

 7. ongelooflijk wat een flapdrol. het is te hopen dat die nutteloze CU niet meer terug komt. Adema heeft nog niks nuttigs voor de boeren gedaan. linkse kereltje.

Beheer
WP Admin