Volgens een woordvoerder van de Rabobank verandert er voor boeren met het huidige reorganisatieplan niets in hun aanspreekpunt bij de bank; de accountmanagers. - Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

Ledenraad Rabobank stemt in met reorganisatieplannen

De ledenraad van Rabobank keurt reorganisatieplannen goed, waarbij de bank overschakelt naar vijf regio’s met focus op klantbinding. Lokale raden verliezen toezicht.

De ledenraad van de Rabobank heeft woensdagmiddag ingestemd met de reorganisatieplannen voor de bank.

Deze plannen houden onder andere in dat de Rabobank in Nederland met vijf regio’s gaat werken. Deze regio’s krijgen een directeur voor vier segmenten: Bedrijven, Particulieren, Private Banking en Verzekeren. De bank werkt nu nog in veertien kringen. Die blijven bestaan als overlegstructuur, maar hebben geen rol meer in het bankbestuur. In het management van de bank veranderen en verdwijnen directiefuncties, en komen er nieuwe functies bij in de vorm van van ‘coöperatief directeuren’ die moeten zorgen dat de binding met de klanten en leden in de veertien regionale kringen blijft.

De Rabobank denkt met de reorganisatie klanten beter en sneller te kunnen bedienen. Een kredietaanvraag of het openen van een nieuwe bankrekening zou dan bijvoorbeeld sneller afgehandeld moeten kunnen worden. Op deze manier wil de bank zijn marktaandeel ten minste behouden ten opzichte van de andere grote banken.

Rol commissarissen Rabobank onduidelijk

De Rabobank zelf wil niet het hele reorganisatieplan delen. Volgens uitgelekte stukken gaan de lokale raad van commissarissen taken inleveren; met name als het gaat om toezicht op de commerciële en maatschappelijke prestaties van de bank in hun regio’s. De bank ziet hun toekomstige rol als adviserend richting de lokale directeur, en om te zorgen dat de coöperatie haar maatschappelijke binding behoudt.

Volgens een woordvoerder verandert de rol van de lokale ledenraden en commissarissen echter nauwelijks, omdat zij hun rol houden bij het verbinden van de leden en de samenleving met de Rabobank. Ook blijven de lokale ledenraden de lokale Raad van Commissarissen benoemen, wiens voorzitters in de algemene ledenraad zitten.

De afgelopen jaren verschoof noodgedwongen al een groot deel van de zeggenschap van de regio’s naar het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht. Sinds 2016 opereert de bank onder één bankvergunning op laste van de toezichthouders, en heeft ‘Utrecht’ een steeds belangrijkere stem gekregen in de kredietverlening.

Aanspreekpunt voor boeren blijft onveranderd

Volgens een woordvoerder van de Rabobank verandert er voor boeren met het huidige reorganisatieplan niets in hun aanspreekpunt bij de bank; de accountmanagers. Ook verandert er niets wanneer zij financieringsaanvragen doen en in welke schakels hier vervolgens over besluiten, zegt de woordvoerder desgevraagd.

Het besluit over de reorganisatie is nog niet definitief. Hiervoor moeten de statuten van de coöperatie aangepast worden. De ledenraad heeft woensdag in zijn algemeenheid gestemd over de plannen, en zal in juni stemmen over de statutenwijziging. De Rabobank laat weten dat meer dan 75% van de ledenraad heeft ingestemd met de plannen. Die 75% meerderheid is nodig voor de statutenwijziging.

Bestuursadviseur en voormalig hoogleraar Ondernemingsfinanciering en -bestuur Kees Cools uitte zich de afgelopen twee weken kritisch over de reorganisatie, onder andere via de Volkskrant. Volgens hem betekenen de reorganisatieplannen een verdere afkalving van de coöperatie.

Lokale Raad verliest toezichtfunctie

“Het besluit om van 90 aangesloten banken naar 14 kringen te gaan bij de vorige reorganisatie in 2021 was al een centraliseringsslag. Nu worden dit 5 regio’s, en wordt de afstand van waar de bank bestuurd wordt tot de lokale banken alleen maar groter”, reageert hij. “De lokale Raad van Commissarissen wordt hun toezichtfunctie afgenomen. Ongeacht wat je mening hierover is, zie je centralisatie en minder zeggenschap voor de coöperatie.”

Daarnaast vraagt hij zich af of de problemen bij de bank opgelost worden met deze reorganisatie. “Het probleem van de gebrekkige klantbediening zit niet bij de regionale kringen en de lokale raden van commissarissen. Dat zit eerder bij centrale processen en te weinig lokale autonomie.” Hij vreest de afstand tot lokale banken met de introductie van de vijf regio’s alleen maar groter wordt.

De Rabobank zelf zegt zijn 125-jarige traditie als coöperatie te willen behouden, en benadrukt dat de Algemene Ledenraad zijn bevoegdheden behoudt. “De lokale commissarissen en ledenraden kunnen ook in het nieuwe model een oordeel vormen over de wijze hoe Rabobank haar klanten bedient en maatschappelijke impact realiseert”, zegt Marjan Trompetter (voorzitter van de Raad van Commissarissen) in een reactie.

Reacties

  1. De ledenraad had beter de bank kunnen verkopen… en het geld/vermogen verdelen over de leden/eigenaren.
    De cooperatie/ bank doet niets voor zijn leden (maar denkt enkel aan het belang vd directie)

  2. Afkalving van structuur kijk wat ervan gekomen is bij frieslandcampina. De krediet beoordeler vond dat de structuur anders moest, nou we zien wat ervan gekomen is .massale uittocht van leden , en nu proberen ze met allerlei lokkertjes te bedenken om maar niet nog minder melk aan de fabriek te krijgen. Nou gezien de belangstelling voor de opkoopregeling , zou ik er maar eens over na te gaan denken welke fabriek als eerste dicht kan.

    Dat probleem heeft de rabo niet, die hebben alle kantoren al gesloten. En een coöperatie zijn ze allang niet meer.

  3. De Rabo heeft zich altijd uit alle macht willen onderscheiden met het coöperatieve karakter en de ledenraden die zogenaamd mee kunnen praten over het beleid wat eenzijdig in Utrecht wordt bepaald. Het was 1 grote show en dat is het nu helemaal. De Rabo heeft geen aandeelhouders en waar blijven de megawinsten? Vast en zeker in de zakken van de honderden commissarissen in elke kleine regio en de top salarissen van het management. Nu Datema hele veehouderij sectoren in de ban doet weten we precies waar de Rabo staat.

  4. Het mooiste zou zijn dat nu alle leden hun lidmaatschap opzeggen. De coöperatie was al een wassen neus, maar nu duidelijk voor iedereen .

  5. De directie wil gewoon de totale macht hebben . Hoeven geen verantwoording af te leggen naar de leden en ook niet naar aandeelhouders want die hebben ze niet. En dan maar roepen op de reclame de cooperatieve bank . Ik noem het machts misbruik

    1. Donkers. Het lijkt erop dat de Directie de macht aan zich trekt. helaas ligt het iets gevoeliger, de toezichthouder in Europa wenst alleen met de grote bank zaken doen en niet met een bank die bestaat uit ledenbanken die ieder hun eigen structuur en vooral begrotingsbeleid hebben. Stel alle regionale banken zouden als zelfstandige bank blijven bestaan zoals het eens was, dan moeten ze ieder voor zich hun boeken laten controleren door de Europese bank. Hierdoor zouden de Rabo banken extreem duur worden, dus 1 centrale Rabo met een eigen beleid is het alternatief, dit vraagt een nieuwe organisatie en misschien moeten we dan accepteren dat het geen coöperatie oude vorm meer is.

Beheer
WP Admin