Op dit moment is er volgens het onderzoek te weinig regie op de bij- en nascholing van dierenartsen. - Foto: Misset AlgemeenNieuws

Kwaliteitsborging dierenartsen is onvoldoende

De kwaliteitsborging van dierenartsen is op dit moment onvoldoende. Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot in een onderzoek naar kwaliteitsborging, in opdracht van het ministerie van landbouw.

Of door de beperkte kwaliteitsborging ook de daadwerkelijke kwaliteit van de dierenartsen onvoldoende is, werd niet onderzocht.

Berenschot concludeert dat het huidige publieke stelsel van kwaliteitsborging van dierenartsen te beperkt is. Wettelijk zijn dierenartsen verplicht zich te registreren in het Diergeneeskunderegister. Alleen geregistreerden mogen het beroep uitoefenen.

Het ministerie is dit systeem aan het moderniseren, waarbij onder andere wordt gekeken naar een vijfjaarlijks herregistreren op basis van werkervaring en een bijscholingsplicht. Ook wil het ministerie dat er een onafhankelijke, breed gedragen organisatie komt voor en door dierenartsen, waardoor ook de kwaliteitsborging beter wordt. LNV wil dit nadrukkelijk samen met de veterinaire sector doen.

Op dit moment is er volgens het onderzoek te weinig regie op de bij- en nascholing. Ook ontbreekt het volgens de onderzoeker aan een legitieme partij die een voldoende grote groep dierenartsen vertegenwoordigt of voldoende financiële middelen bezit om tot breed gedragen versterkingen in het kwaliteitssysteem te komen.

Tekorten aan dierenartsen

LNV liet ook onderzoek doen naar de arbeidsmarkt voor dierenartsen. Daaruit blijkt dat er regionale tekorten zijn aan dierenartsen en er een landelijk tekort kan ontstaan als het beleid niet wordt aangepast. Om dit te ondervangen wordt geadviseerd om jonge, net afgestudeerde dierenartsen beter te begeleiden.

Ook de faculteit Diergeneeskunde heeft vorig jaar al besloten om het aantal studenten voor de opleiding te verhogen van 190 naar 240 plaatsen en de zijinstroom vanuit de Wageningen Universiteit te vereenvoudigen.

Het rapport concludeert dat een toenemende schaarste van dierenartsen publieke belangen zoals diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid, volksgezondheid en het milieu in het geding kan brengen. Mede daarom wordt ook onderzocht of er meer taken naar paraveterinairen kunnen worden doorgeschoven.

Adema: beroep van dierenartsen versterken

Landbouwminister Piet Adema wil samen met de veterinaire sector in 2023 een breed gedragen plan maken om het veterinaire beroep te versterken. De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) onderschrijft de conclusies van de onderzoeken op hoofdlijnen en ziet ze als een goede basis om samen met de overheid en andere belanghebbenden in gesprek te gaan over versterking van de kwaliteitsborging. “Het biedt kansen om de maatschappelijke positie van dierenartsen te verstevigen”, aldus KNMvD.

De organisatie ziet het beperken van uitstroom van jonge dierenartsen als belangrijkste oplossing voor het tekort aan dierenartsen.

Reacties

  1. als in nederland een koe ziek is staat er de zelfde dag een dieren arts op de stoep voor te kijken wat het beest heeft
    en wordt direct behandeld
    als een mens ziek wordt
    en wordt door huis arts door verwezen naar zieken huis moet die persoon 3 weken wachten voor dat die daar aan de beurt is ????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    waar hebben we het over

Beheer
WP Admin