Voorpagina (inzet) van de analyse over impact van bestaand beleid voor de melkveesector. Acht boerenclubs constateren dat de sector harde klappen te verduren krijgt als de beleidsvoornemens van het kabinet doorgaan. - Foto: Canva, beeldbewerking RundveeNieuws

Kritiek melkveesector hangt boven Landbouwakkoord

De kritische analyse van verschillende belangenbehartigers in de melkveesector is nog niet besproken aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.

Vrijdag gooide de Nederlandse Melkveehouders Vakbond een klein bommetje onder het proces tot het sluiten van een Landbouwakkoord. Een kritische analyse over de impact van bestaand beleid voor de melkveesector (gevolg: 35% minder melk) is voor NMV-voorman Henk Bleker reden om eerst een pittig gesprek te eisen met beide ministers over het kabinetsbeleid, voor hij verder wil praten.

Maandagochtend kwamen de deelnemers van de ‘hoofdtafel’ bijeen, maar de analyse en de bijbehorende kritiek uit de melkveehouderij is daar niet besproken. Dat meldt een woordvoerder van voorzitter Wouter de Jong desgevraagd.

Lees ook: 35% minder melk en andere gevolgen van het landbouwbeleid

Inbreng Landbouwakkoord

Aan de hoofdtafel zitten namens de boeren LTO Nederland, NAJK, Agractie en Biohuis. Nederlandse Melkveehouders Vakbond zit dus niet aan deze tafel, maar aan de sectortafel. Die praat deze week verder over de inhoudelijke inbreng van de sector. Het is de bedoeling dat alle sectoren deze week hun ‘huiswerk’, oftewel hun eerste inzet, inbrengen aan de hoofdtafel. De partijen aan die tafel zullen de inzet van alle zes sectortafels naast elkaar leggen en vervolgens verdere uitwerking van de sectoren vragen. Of en hoe de analyse van de melkveesector daar deel van uitmaakt, is dus aan de melkveevertegenwoordigers zelf.

Goed dat deze analyse besproken wordt

Voor andere belangenbehartigers was de analyse nog geen reden om de akkoordbesprekingen te staken. Erik Luiten van Agractie liet vrijdag weten: “De resultaten van onze analyse zijn dusdanig dat je je af gaat vragen: waar zijn we nu mee bezig?” Wat LTO Nederland betreft is de betreffende analyse een discussiestuk en is er geen sprake van breken of het leggen van bommen onder het proces. “Het is juist goed dat deze analyse besproken wordt,” aldus een woordvoerder van LTO.

Landbouwakkoord begin april verwacht

Als, bijvoorbeeld NMV, maar dit geldt voor alle deelnemers aan de sectortafels, besluit om te stoppen met het overleg, heeft dat niet direct consequenties voor het proces dat moet leiden tot het Landbouwakkoord. “Partijen bepalen aan het eind van het proces of ze wel of geen handtekening onder het akkoord zetten en hoelang ze aan tafel blijven zitten,” aldus de woordvoerder. De verwachting is dat er begin april een akkoord ligt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. hou lto in de gaten erik luiten en vertel eerlijk de standpunten…ben nog lid maar kan zo opzeggen v lto

  2. Ik vraag mij af is er wekelijk een mest overschot ? . Is het nier eerder een distibutie probleem wat betekend op een plaats teveel en ergens anders te weinig . Dat probleem moet opgelost worden . Daar zijn kosten aan verbonden . Nu kunstmest duur is kan er al meer mest verplaatst worden voor lagere kosten dan kunstmest kosten . De markt lost al groot stuk op . Tel daarbij op de stoppers van nu en in de toekomst . En de verwerking en vermarkting wordt steeds beter . Het pespectief bieden aan boeren kan een overheid niet of ze moeten de boeren een garantie prijs geven . Zolang er in de wereld vrije handel is . Dan kan de Nederlandse boer niet mee met de wereld makrt prijs als kostprijs stijgt . Dus mooie praatjes en geen garantie voor de toekomst . Nederland kennisland . Maar de kennis die we jaren opgebouwd en toegepast hebben worden nu in fijte vernietigd . Terwijl nu met de nieuwe kennis de zogenaamde problemen opgelost kunnen worden . Als al het geld wat in de onvoorstelbare kapitaal vernietiging van opkoop enz . wordt gestopt in oplossing gestopt zou worden . Zou het goed mogelijk zijn dat we een goede landbouw en veeteelt houden . Die door alle technieken en extra arbeid daarbij een flinke bijdrage aan de economie gaat geven . We krijgen meer inwoners en alles wordt duurder . Er zal dus brood op de plank moeten komen . Alle arbeid en omzet die je nu wegsaneerd zal ergens anders terug moeten komen . En wie gaat dat betalen ? Land wordt afgebroken .

  3. Gezien de ingebrachte punten per tafel die zo politiek zijn omschreven. Zou je zo naar een akkoord kunnen gaan. Onze Minister blij doelstelling gehaald. Maar daar staat dus werkelijk niks in en blijven we dus weer met ons allen stilstaan. De kool verrot en de geit verhongerd.

  4. Aan de andere kant komen ook gunstige berichten. Nog even wachten en het stikstofprobleem is technisch opgelost. Niet door de boeren maar doordat geleerden er achter komen dat het allemaal niet zo erg is. Storm in een glas water of wil de overheid de beurs niet meer trekken? Of komen er verkiezingen? Er is iets raar aan de hand.

  5. Ben er niet gerust op of het goed komt.
    De analyse van de NMV klopt gewoon.
    Blijven praten is goed, maar ben bang
    dat LTO weer te veel water bij de wijn
    doet.

  6. Er wordt vee opgeofferd maar er wordt meteen een nieuw mestoverschot gecreeerd om de boeren opnieuw dwars te kunnen zitten het houdt voorlopig niet op.

  7. Wel of geen handtekening het gevecht om te overleven is al begonnen door een gecreëerd mestoverschot , vanwege bufferstroken en het afschaffen van de derogatie.

  8. Ben benieuwd of er boerenbestuurders komen die negatief uitkomen bij een landbouwakkoord. Dat die bestuurders zeggen: voor de meerderheid van de boeren is het een goed akkoord maar persoonlijk ben ik failliet. Maar toch heb ik mijn handtekening eronder gezet.

  9. Het zou ooit een “perspectiefbrief” gaan worden. Een notitie met beleidsvoornemens waar agrarisch Nederland mee vooruit zou kunnen. Een beleid goed voor het milieu, met toekomstperspectief, en ook nog eens een fatsoenlijke beloning voor arbeid en produktiemiddelen. Ik vond het toen al “te mooi om waar te zijn”. Boerenorganisaties zijn echter met die valse beloftes het polderproces mee ingetrokken. En nu houdt de hele agrarische wereld z’n hart vast voor het landbouwakkoord. Voor al diegene die aan een van die tafels zit zou ik mee willen geven: weet heel goed waar je straks je handtekening onder zet. MET jouw handtekening is dit niet alleen beleid van de overheid maar ook JOUW beleid. En dat maakt je medeverantwoordelijk voor de gevolgen; besef dit wel!!

    1. Kun je die ‘JOUW’ en ‘ZE’ niet aansprakelijk stellen voor geleden schade? @schooteind1

Beheer
WP Admin