Foto's: Bert Jansen RundveeFoto

Koeien in de tuin, burgers in de stal (7)

Familie van Esch in Heukelom (N-Br.) bouwt sinds vorige zomer de tweede koeientuin in Nederland. De koe én de burger staan centraal. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 7: het voorgebouw en de verbredingstak.

Arjan (26), Ingrid (55) en Jan (62) van Esch hebben in Heukelom (N-Br.) in vof 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee en 20 hectare land (helft in eigendom. Arjan is de derde generatie. De familie laat een nieuwe vrijloopstal bouwen. Eentje met een bijzonder concept, de koeientuin van ID Agro met bomen en struiken in de stal. Het is de tweede in Nederland en het concept is verder doorontwikkeld tot koeientuin 2.0. Dat ‘2.0’ zit ‘m met name in de vloer; een soort kunststof trampolinezeil dat goed veert en vocht doorlaat. Urine zakt er doorheen en mest blijft liggen en gaat dagvers de stal uit.

Het beton in de koeientuin is gestort, de bogen van het serrestaldak zijn geplaatst. Nu gaan de bouwmedewerkers beton storten in het voorgebouw. Dit is een overzicht aan de achterkant van de koeientuin waar straks de afvoer van de vaste mest plaats zal gaan vinden.

De betonwagen staat klaar voor het voorgebouw. De bogen zijn hier ook al geplaatst. De contouren van het gebouw worden steeds zichtbaarder. De indeling van links naar rechts: tankruimte, melktap, melkverwerkingsruimte en bezoekersruimte..

Het beton wordt gestort in het voorgebouw. In het hele voorgebouw is isolatie in de vorm van tempex onder de vloer gelegd. Daar komt de vloer bovenop te liggen. In één gedeelte is ook voor vloerverwarming gekozen. Daar kan van Esch indien nodig ook koelen.

Vervolgens wordt het beton netjes afgevlakt.

Het beton storten vordert gestaag.

Oud en nieuw naast elkaar. Met links de koeientuin/serrestal en rechts het bestaande woonhuis met stalgedeelte.

Een overzicht van de achterkant van de koeientuin. Hier is ook de fundering van de siloplaatsen al te zien.

De fundering voor de uitmestketting voor het verzamelen van de vaste mest was een hele puzzel, maar de medewerkers van bouwbedrijf P. Peters hebben die klus volgens van Esch met veel precisie geklaard.

Op deze foto is dat in detail nog wat beter te zien. Hier komt de opvoerketting.

De schuif waar de vaste mest – verzameld door de JOZ-mestrobot – terechtkomt, loopt nog iets vOp deze foto is dat in detail nog wat beter te zien. Hier komt de opvoerketting.erder door dan de stal breed is. De reden is dat de mestrobot dan een vaste wand heeft om te kunnen lossen.

Het beton in het voorgebouw is gestort en hardt uit.

Een mooi overzicht in de koeientuin waar de koeien 18 m2 ruimte per dier hebben. De koeien lopen straks op een ‘koeientuin 2.0’-vloer; een soort kunststof trampolinezeil. Dit is een welzijnsmat die goed veert en vocht doorlaat. De twee lange en smalle betonnen bakken worden straks ‘plantenbakken’ met struiken en bomen die de stal tot een tuin maken.

De GEA-melkrobot uit de oude stal verhuist mee naar de koeientuin en komt hier straks te staan. Rechts kiest van Esch voor een kunststof voerhek waar de koeien meer natuurlijk in hangen. Het hek golft een beetje mee.

Op deze foto is goed te zien waar de mestrobot straks de mest gaat lossen. Onder deze vloer ligt de transportketting.

In een ander deel van het voorgebouw gaat het beton storten intussen verder. Hier komt straks de melktank te staan. Die zal ook op dezelfde dag overgeplaatst worden als de melkrobot. Voor die tijd wordt eerst de vloer nog gecoat, maar dit kan pas vier weken nadat de vloer uitgehard en gedroogd is.

Een overzicht van het voorgebouw met daarachter de koeientuin. Hier is goed te zien dat het zeil van het serrestaldak boven het voorgebouw nog niet gespannen is. Dit serredak wordt past geplaatst als de bovenste betonnen vloer geïsoleerd en afgedicht is. Het heeft allemaal te maken met de eisen die familie van Esch stelt aan brandveiligheid. Op deze manier is de familie er zeker van dat het het hele gebouw veilig voor bezoekers in gebruik kan nemen.

Een ander overzicht van de stal. De brede (5 meter) voergang is hier goed te zien. Het deel waar de koeien vreten, wordt nog gecoat. Van Esch kiest straks voor het Easyfix-voerhek Evolve van MS Schippers.

Beheer
WP Admin