Hier is het open karakter van de koeientuin goed te zien. De gordijnen kunnen straks 5,5 meter open. Binnen in de stal is de skybox ook al bijna gereed. - Foto's: Bert Jansen RundveeFoto

Koeien in de tuin, burgers in de stal (6)

Familie van Esch bouwt sinds vorige zomer de tweede koeientuin in Nederland. De koe én de burger staan centraal. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 6: het beton wordt gestort.

Bekijk ook de delen 1, 2, 3, 4 en 5 van de bouw: uitgangspunten voor bijzondere stalbouw, beton storten, de vloeren worden gelegd, de spanten worden gezet en burgers in de stal.

Arjan (26), Ingrid (55) en Jan (62) van Esch hebben in Heukelom (N-Br.) in vof 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee en 20 hectare land, waarvan de helft in eigendom. Arjan is de derde generatie. De familie laat een nieuwe vrijloopstal bouwen. Eentje met een bijzonder concept, de koeientuin van ID Agro met bomen en struiken in de stal. Het is de tweede in Nederland en het concept is verder doorontwikkeld tot koeientuin 2.0. Dat ‘2.0’ zit hem met name in de vloer; een soort kunststof trampolinezeil dat goed veert en vocht doorlaat. Urine zakt er doorheen en de mest blijft liggen en gaat dagvers de stal uit.

Het beton voor de vloer in de koeientuin is begin januari gestort. Daar komt straks de 12 centimeter dikke high welfare floor op te liggen. Ook over het kelderdek wordt dit door medewerkers van bouwbedrijf P. Peters op hoogte gebracht. Tussen de houten planken wordt geen beton gestort; daar komen de stroken voor de aanplant van de bomen en struiken. Die worden geleverd door een boomweker in Haaren die ook interesse heeft getoond in de meststoffen die de koeientuin straks gaat opleveren.

Het beton storten gaat gestaag verder. Goed zichtbaar zijn de buizen die boven het beton uitsteken. Die buizen zorgen straks voor de afvoer van urine in de stal.

Na het storten wordt het beton gladgestreken. Dit is belangrijk voor de goede afvoer van de urine naar het rioolsysteem dat in de vloer is verwerkt.

In het meest rechter deel van de koeientuin is het beton nu gestort. Tijdens de Boerderij-reportage zou het totale loop- en liggedeelte van de stal gestort worden. In totaal gaat dit om 1.400 m2.

In de tussentijd gaan medewerkers van ID-Agro verder met de voorbouw. Op deze plek is de verdiepte melkrobotruimte goed zichtbaar. Ook komt aan deze zijde de separatieruimte voor de melkoeien.

Deze medewerker is bezig met het plaatsen van de constructie van het voorgebouw van de koeientuin.

Nog een mooi overzicht in de koeientuin/serrestal. Het beton wordt gladgestreken.

Storten van de stalvloeren.

Het bouwpakket van het voorgebouw van de stal. Dit is een constructie van ijzeren balken waar betonnen wanden in komen met daarbovenop kanaalplaatvloeren. In het voorgebouw is straks plaats voor de melktank, een melktap, een verkoopruimte én is er ook een bezoekersruimte.

De werkzaamheden aan deze constructie vorderen gestaag.

Balk voor balk worden ze door de vakmensen van ID Agro aan elkaar verbonden.

Bezoekers hebben straks ook goed zicht op de melkrobot. Zo kunnen ze met eigen ogen zien waar de melk vandaan komt.

Het ‘skelet’ van het voorgebouw staat. Nu is het tijd om de prefab wanden te plaatsen. In totaal wordt het voorgebouw straks 480 m2 groot.

De prefab wanden zijn in de derde week van januari geplaatst. Hier worden de wanden van de robotruimte op hun plek gezet.

Het beton is nu ook gestort in het middelste gedeelte van de koeientuin/serrestal.

Een ander overzicht van het voorgebouw.

Het plaatsen van de wanden wordt met zwaar materiaal gedaan. Na drie dagen waren ze allemaal op de begane grond geplaatst.

In de koeientuin is het beton inmiddels uitgehard.

Beheer
WP Admin