Premium
Arjan (26), Ingrid (55) en Jan (62) van Esch hebben in Heukelom (N-Br.) in vof 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee en 20 hectare land (helft in eigendom. Arjan is de derde generatie. De familie laat een nieuwe vrijloopstal bouwen. Eentje met een bijzonder concept, de koeientuin van ID Agro met bomen en struiken in de stal. Het is de tweede in Nederland en het concept is verder doorontwikkeld tot koeientuin 2.0. Dat ‘2.0’ zit ‘m met name in de vloer; een soort kunststof trampolinezeil dat goed veert en vocht doorlaat. Urine zakt er doorheen en mest blijft liggen en gaat dagvers de stal uit. -Foto's: Bert Jansen RundveeReportage

Koeien in de tuin, burgers in de stal (2)

Een overzicht van de bouwlocatie. De stalbouw is dit najaar van start gegaan; in week 41 is het beton voor de urinekelder van de koeientuin gestort. Die stal biedt straks plaats aan 70 melkkoeien die elk 18 m2 ruimte per dier hebben en telt ook een boerderijterras, veranda, keuken voor melkverwerking en horeca.

De keldervloer is in één dag gestort. De kelder bestaat uit twee delen: een urinekelder en een kleine kelder waar mest van de melkrobot in komt, maar ook afwijkende melk die niet de melktank of het riool in mag.

Hier is goed zichtbaar waar de buitenmuren van de kelder komen te staan. Twee ijzeren matten van 8 millimeter zorgen ervoor dat alles bij elkaar blijft. Ook in de muren komen twee ijzeren matten van 8 millimeter. Bovenop de kelder koos van Esch voor een soort van rioolsysteem dat zorgt dat de urine in de put belandt.

De medewerker rechts tilt een roestvrije stalen strook op die tussen de muur van de kelder en de vloer geplaatst wordt. Die strook moet voor een volledige afdichting tussen vloer en muur zorgen.

Op een andere plaats van de put gaat het beton storten verder.

Nog een mooi overzicht van de bouwlocatie. De werkzaamheden vorderen nu gestaag.

Mest en urine worden in de koeientuin zorgvuldig gescheiden. Dit is de mestkelder waar geen urine kan komen.

De roestvrije stalen strook worden vakkundig geplaatst door een bouwmedewerker.

In dit deel van de koeientuin koos van Esch voor een mixgedeelte. Hij kan de gehele put van de urine mixen of rondpompen. Het houten frame zorgt voor een verdieping van 20 centimeter van de kelder.

Dit is het gedeelte van de kelder waar de urine belandt. Pvc-buizen zorgen voor volledige scheiding van mogelijke uitstoot.

Na het storten wordt het beton afgevlakt.

De kelder van de koeientuin wordt ongeveer 40 meter lang en 6 meter breed. De vloer is gestort op een diepte van zo’n 2, 30 meter.

De laatste afwerking op de plek waar de kisten van het storten van de muren netjes aansluiten.

Het beton is gestort en dat geldt inmiddels ook voor de keldermuren. Deze week gaan de bouwers aan de slag met het grondwerk zodat in week 43 alle funderingen gestort kunnen worden. Doordat van Esch koos voor een publieksruimte in de koeientuin vergt dat extra zorgvuldigheid; leidingen, water, elektra, riool moeten allemaal op de juiste plek liggen.

Deze medewerker is aan het afvlakken zodat de keldermuren straks gesteld kunnen worden.

Beheer
WP Admin