Foto's: Bert Jansen RundveeFoto

Koeien in de tuin, burgers in de stal (4)

Familie van Esch bouwt sinds vorige zomer de tweede koeientuin in Nederland. De koe én de burger staan centraal. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 4: de spanten worden gezet.

Bekijk ook de delen 1, 2 en 3 van de bouw: uitgangspunten voor bijzondere stalbouw, beton storten en de vloeren worden gelegd

Arjan (26), Ingrid (55) en Jan (62) van Esch hebben in Heukelom (NB.) in vof 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee en 20 hectare land. De helft is in eigendom. Arjan is de derde generatie. De familie laat een nieuwe vrijloopstal bouwen. Eentje met een bijzonder concept, de koeientuin van ID Agro met bomen en struiken in de stal. Het is de tweede in Nederland en het concept is verder doorontwikkeld tot koeientuin 2.0. Dat 2.0 zit ’m met name in de vloer, een soort kunststof trampolinezeil dat goed veert en vocht doorlaat. Urine zakt er doorheen, mest blijft liggen en gaat dagvers de stal uit.

Het werk vordert gestaag. Over de lengte van de stal zijn twee liggers geplaatst. Het skelet krijgt langzaamaan vorm.

Dit is een geheel waarop straks de bogen van de serrestal gemonteerd worden.

Een mooi overzicht van de koeientuin. Er staan al aardig wat delen van de constructie op hun plek. De koeientuin wordt een serrestal en meet 40 bij 40 meter.

Ondanks de tijd van het jaar hadden bouwers tijdens het monteren van de constructie zeker in het begin perfect weer. Twee weken later plaatsten ze de bogen. Dan krijgt de koeientuin echt vorm. Dan is het hopen op windstil weer voor het plaatsen van het zeil.

De delen worden aan elkaar vastgemaakt. Het is een groot bouwpakket, maar alles past precies.

Het plaatsen van de constructie gaat intussen verder. Twee medewerkers monteren telkens de delen en doen dit samen met hun collega in de verreiker.

De constructie wordt klaargemaakt om geplaatst te worden.

Dit is de dichte vloer die zich boven de urineput van de koeientuin bevindt. De medewerker in de kraan gaat ondertussen gewoon door met het plaatsen van de constructie. Op de foto zijn de aluminium dakgoten te zien waar het dakzeil later aan wordt gespannen.

De constructie is overigens in zijn geheel gegalvaniseerd.

De constructie bestaat uit liggers die om de vijf meter in de stal worden geplaatst.

Hier worden de delen gemonteerd. Een fijn team van medewerkers van ID-Agro klaarde de klus.

Van Esch wil in de koeientuin veel vrijheid voor zijn koeien. Daarom zijn er zo min mogelijk palen in de stal te vinden. Dit is de reden dat hij wel voor extra ondersteuning moest kiezen.

Een overzicht van de bouwplaats van de koeientuin. Deze constructie is in de laatste twee weken van 2022 geplaatst. De eerste week vroor het bijna dagelijks, maar dat was nog altijd beter dan de regen van de week erna. Evengoed verliepen de werkzaamheden voorspoedig en volgens planning.

Beheer
WP Admin