Hier worden de twee delen aan elkaar gekoppeld. De medewerkers van ID-Agro deden dit vlot, maar secuur. In een kleine twee uur tijd werd een lengte van 40 meter voorzien van bogen. - Foto's: Bert Jansen RundveeFoto

Koeien in de tuin, burgers in de stal (5)

Familie van Esch bouwt sinds vorige zomer de tweede koeientuin in Nederland. De koe én de burger staan centraal. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 5: de bogen van de serrestal worden geplaatst.

Arjan (26), Ingrid (55) en Jan (62) van Esch hebben in Heukelom (N-Br.) in vof 70 melkkoeien, 30 stuks jongvee en 20 hectare land (helft in eigendom. Arjan is de derde generatie. De familie laat een nieuwe vrijloopstal bouwen. Eentje met een bijzonder concept, de koeientuin van ID Agro met bomen en struiken in de stal. Het is de tweede in Nederland en het concept is verder doorontwikkeld tot koeientuin 2.0. Dat ‘2.0’ zit ‘m met name in de vloer; een soort kunststof trampolinezeil dat goed veert en vocht doorlaat. Urine zakt er doorheen en mest blijft liggen en gaat dagvers de stal uit.

Familie van Esch heeft weer een mooie nieuwe stap met de stalbouw van de koeientuin gezet. Als dak voor deze vrijloop koos de familie voor het bekende serrestalconcept. Medio december werden de bogen door de bouwmedewerkers op hun plek gezet.

De medewerkers van ID-Agro weten goed de vaart er in te houden. Ze hebben zichtbaar plezier in hun werk, merkt van Esch.

Een ander overzicht van de 40 bij 40 meter grote koeientuin. Er zijn al flink wat bogen geplaatst. Omdat van Esch zoveel mogelijk vrijheid voor zijn koeien wil, zijn er zo min mogelijk palen in de vrijloopstal. Om die reden zijn er maar vier palen die de constructie dragen. De liggers die om de vijf meter geplaatst zijn, worden er door opgevangen.

Het werk werd met een verreiker gedaan. Hier wordt een van de bogen aangegeven. Elke boog wordt op een hoogte vanaf zes meter geplaatst.

Er worden telkens twee bogen aan elkaar gekoppeld. De overspanning is acht meter.

Als de bogen eenmaal stonden, werd er een verbindingsbuis aan de bovenzijde geplaatst. Die buis houdt ook de twee delen aan elkaar.

De eerste rij met bogen is klaar. De serrestal/koeientuin krijgt steeds meer vorm.

De laatste bogen liggen klaar op een pallet. Het voorgebouw krijgt later nog een serrestaldak, maar daar moet eerst de verdere constructie nog gezet worden.

Het werk gaat gestaag verder. Het weer heeft afgelopen winter over het algemeen flink meegezeten.

De laatste bogen worden gemonteerd. De bogen waren op 21 december allemaal geplaatst.

Vlak voor kerst zijn de zeilen gespannen. Door het onvoorziene weer in deze dagen konden de bouwmedewerkers lang niet altijd het zeil spannen. Bij een klein beetje wind lukt dit al niet. In totaal zijn er vijf bogen met zeil gespannen; drie op één dag en de volgende dag nog eens twee vroeg in de ochtend. Dat moest ook vroeg, want later die dag trok de wind weer flink aan.

Beheer
WP Admin