Niko Koffeman, Eerste Kamerlid van de Partij voor de Dieren vindt dat In gesprek gaan met boeren die hun bedrijf toch al beëindigen of verkopen, meer zoden aan de dijk zet dan gedwongen onteigening. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamerlid Koffeman: ‘Eerst te koop staand bedrijf opkopen’

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet beginnen met de opkoop van bedrijven die te koop staan, zegt Eerste Kamerlid Niko Koffeman (Partij voor de Dieren).

Koffeman deed de oproep dinsdag 21 december bij de behandeling van de landbouwbegroting. Volgens Koffeman staan 16.000 landbouwbedrijven te koop.

In gesprek gaan met boeren die hun bedrijf toch al beëindigen of verkopen, zet volgens Koffeman meer zoden aan de dijk dan gedwongen onteigening. Koffeman waarschuwde dat het kabinet niet opnieuw ‘een theoretische beleidswerkelijkheid’ moet creëren, die net als het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bij de rechter strandt.

Koffeman was een van de vier senatoren die dinsdag het woord voerden bij de landbouwbegroting. Deze stond mede in het teken van het afscheid van Carola Schouten als landbouwminister.

Vragen over voortgang stikstofdossier

Eerste Kamerlid Saskia Kluit (GroenLinks) sprak de hoop uit dat de nieuwe minister meer voortgang boekt op het stikstofdossier. Zij wilde, tot ergernis van VVD-senator Annemarie Jorritsma, van de minister horen hoe het nieuwe kabinet de stikstofplannen uitvoert. Jorritsma zegt dat Schouten daar als demissionair minister geen antwoord op kan geven. “Nieuwe plannen zijn voor het nieuwe kabinet”, aldus Jorritsma. Kluit zegt dat een jaar verloren dreigt te gaan, als er niet snel werk wordt gemaakt van het coalitieakkoord, dat ze overigens de kwalificatie ‘hoopvol’ meegaf.

Kluit zegt dat aan de opkoop van piekbelasters voorrang moet worden gegeven, ‘bij voorkeur op vrijwillige basis’.

Eerste Kamerlid Hugo Berkhout (Fractie Nanninga, JA21) zegt dat gedwongen onteigening uit de gereedschapskist van de overheid moet worden verwijderd.

Reacties

    1. -En is dat fijn? Torenhoge grondprijzen maken kostprijzen zo hoog waardoor boeren bij grondaankoop niks meer verdienen. Koop je niks doordat de grondprijzen te hoog zijn dan kun je niet groeien en staat je bedrijf stil.
      – en is dat waar? Als de overheid aan stoppers de helft van de grondprijs uitkeert en de grond daarna bestemt voor bijna natuurgebruik, is die grond voor een blijver niet veel waard. Dan keldert de grondprijs ipv stijgen.

  1. Waar haald de grootste boerenhater Koffeman het cijfer 16000 te koppel staande boeren vandaag? Dat zou betekenen 45 boeren per gemeente over heel Nederland? Ik dacht het niet leugenaar!

  2. Als eerst de bedrijven die te koop staan opgekocht worden wordt het haast onmogelijk om een bedrijf te verplaatsen. Dus dat wordt ook vrijwel direct beeindiging.

    Weer typische pvdd benadering..

    1. De overheid kan best voor de voet te koopstaande bedrijven opkopen. Die bedrijven kun je dan saneren, toevoegen aan een andere of ruilen tegen een ander.

  3. Daar snap ik nou niks van die koffeman zegt toch altijd dat er meer boeren moeten komen……
    En te koop staande bedrijven zijn meestal bedrijven die nog toekomst hebben, waarom zou je die op kopen, laat ze eerst is op bedrijven focussen die wllen verplaatsen of aanpassen.

    1. Als je verder wil boeren en vandaag je bedrijf verkoopt.., moet je gisteren al een ander hebben.

Beheer
WP Admin