Caroline van der Plas (BBB) voorafgaand aan het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer, vandaag, dinsdag 5 maart. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer wil dat minister tegen natuurherstelwet stemt

Tweede Kamer wil dat Nederland tegen Europese natuurherstelwet stemt, na aannemen motie van Caroline van der Plas (BBB), ondanks nog geen inhoudelijk debat.

De Tweede Kamer wil dat Nederland tegen de Europese natuurherstelverordening stemt in de Europese Raad. Een motie met die oproep van Caroline van der Plas (BBB) werd dinsdag aangenomen, hoewel nog niet inhoudelijk is gesproken over de verordening.

De voorvrouw van BBB haalde vorige week met spoed verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) naar de Kamer om te debatteren over het niet direct openbaar maken van een rapport over die wet. De partij wilde het rapport over de impact van die wet hebben, voordat de stemmingen in het Europees Parlement plaatsvonden, maar ontving het rapport pas een dag later.

Oproep aan Kamer om tegen natuurherstelwet te stemmen

Tijdens het debat over dit informatieverzoek diende Van der Plas een motie in, waarin de Kamer de minister oproept om tegen de Europese natuurherstelverordening te stemmen in Europa. Veel andere partijen vonden dit voorbarig, het debat ging alleen over de publicatie van het rapport, niet over de wet zelf.

Over deze motie is hoofdelijk, dus per persoon, gestemd. Uiteindelijk waren 99 Kamerleden voor en 46 tegen. Nu de motie is aangenomen, wil Van der Plas van de minister weten hoe ze de motie gaat uitvoeren. Ook merkte het Kamerlid op dat VVD voorstemt en dat minister Van der Wal als Kamerlid van haar partij ook voor heeft gestemd,

Kamer binnenkort in debat over natuurherstelwet

De Tweede Kamer gaat binnenkort alsnog in debat over de natuurherstelwet, op initiatief van Thom van Campen (VVD). Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) vond dit ‘een beetje mosterd na de maaltijd’, omdat de Kamer immers al heeft uitgesproken dat de minister tegen moet stemmen. Mede met steun van de partij van Bromet wordt het debat nu ingepland.

De verwachting van minister Van der Wal is overigens dat het niet veel uitmaakt of Nederland voor of tegen de Europese wet stemt in de Europese Raad. De wet is al minder streng dan in eerste instantie voorgesteld door de Europese Commissie.

De minister schreef afgelopen vrijdag in een Kamerbrief dat Nederland van plan is voor te stemmen.

Reacties

  1. Moeilijk te begrijpen hoe het kan dat een demissionair minister ergens ‘voor’ wil stemmen (alsof het iets persoonlijks is, en dat is het misschien ook wel) , als dit zowel slecht voor het land is als niet de wil van de volksvertegenwoordiging. De EU begrijpt wel hoe ze Nederland op achterstand kunnen zetten, met behulp van de wet die nota bene bedacht is door de groen extremistische Timmerman, door de EU aangeduid als een polariserende persoon (zeker waar) en nu zitten we met deze mafkees die zelfs minister-president wil worden. We zitten nu al op slot en dan gaat het om (de Nederlandse) vertaling van een niet-verslechtering verbod voor de natuur. Elk zinnig mens kan dan bedenken dat een wet die dwingt tot natuurherstel in Nederland vertaalt zal worden in nog veel meer onhaalbare doelen. Bepaald door Erisman en zijn extreme vrienden zijn we al het pad kwijt, maar het kan natuurlijk altijd erger. Als je geniet van een salaris betaald door de belastingbetaler of je verdient aan de natuur (SBB, Milieuorganisaties, Recreatieschappen etc) dan heb je niet meer in de gaten dat Nederland ergens zijn geld mee moet verdienen. Overigens is de natuur een bodemloze put, nooit is het goed genoeg. In mijn omgeving plaatst een natuurorganisatie zonder blikken of blozen een uitkijkplaats van 3 ton. Betaald door… jou.

  2. Karel Boogaart noemde het in een ander artikel heel terecht “Luchtfietserij”. Wij wonen in een gemeente van bijna 19000 vierkante kilometer met 0.6 mensen per vierkante kilometer. Zo’n 75% van de oppervlakte is echte natuur en de rest is infrastructuur, dorpen en landbouw grond. Onze gemeente werken zijn er voor aanleg en onderhoud van infrastructuur en er voor te zorgen dat de infrastructuur niet beschadigd of terug overgenomen wordt door de natuur. In de bossen snoeit en harkt er helemaal niemand. Het is niet erg slim om geld uit te geven aan iets wat de natuur zelf regelt zonder dat het een cent kost. De toestroom van miljoenen toeristen uit de hele wereld bewijst dat de natuur rustig aan de natuur over gelaten kan worden. In de uitgestrekte bossen zijn talloze bezienswaardigheden toegankelijk gemaakt en vanaf vele provinciale campgrounds is er toegang tot enorme trail stelsels waar je met je quad of side by sides honderden kilometers door de wildernis kunt rijden. En nog steeds is maar een piepklein stukje van van de bossen hier toegankelijk gemaakt. Omdat je rond rijdt in echte natuur is een motorzaag het eerste wat je meeneemt. Er ligt altijd wel ergens een echte boom over de trail. Er is pas van alles mis met de natuur sinds het moment dat ambtenaren en “deskundigen” zich er mee zijn gaan bemoeien. Deskundigen zien in natuur broodwinning voor bv advies bureaus en ambtenaren gebruiken natuur als wapen om boeren uit te roken.

    1. Canada, het beloofde land voor boeren. Jammer dat Trudeau er premier is…

    2. Klopt Berenpas. Nederland heeft rechts gestemd en lijkt weer een links kabinet te krijgen. Dat beloofd voor de landbouw niks goeds. Wij zijn volgend jaar zo goed als zeker van Trudeau verlost en krijgen dan wel een rechts kabinet. Tot dat het zover is duimen we met zijn allen dat er van het land tegen die tijd nog wat overeind staat. Trudeau en Rutte zijn vrienden en tevens lid van het WEF. Beiden zijn ze catastrofaal slecht voor hun land maar Rutte weet het alleen wat beter te verbergen.

  3. Wil je nog meer problemen door de natuur met de economie in nederland dan moet je voor stemmen. Wil je problemen oplossen dan stem je tegen. Simpeler kun je het niet maken.

Beheer
WP Admin