De Kamer vraagt minister Van der Wal om in gesprek te gaan met de buurlanden over een gemeenschappelijke stikstofaanpak. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Kamer gunt piekbelasters de tijd

Piekbelasters moeten de tijd krijgen bij hun besluit om deel te kunnen nemen aan de verschillende regelingen die voor hen klaar liggen. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer (66 voor, 63 tegen) ondersteunde dinsdag 7 maart een motie van VVD, ChristenUnie, CDA en SGP.

De Kamer dringt er bij het kabinet op aan om verschillende regelingen tijdig klaar te hebben, zodat piekbelasters zelf een afgewogen besluit kunnen nemen ‘of zij hun uitstoot terugdringen via combinaties van innoveren, omschakelen, verplaatsen dan wel stoppen’. De meerderheid van de Kamer vindt dat ondernemers voldoende ruimte en tijd moeten krijgen om de verschillende opties te overwegen, voordat ze een besluit nemen. Mocht de regering er niet in slagen in april de regelingen klaar te hebben, dan betekent dat ook dat de termijn voor de aanmelding later zal sluiten.

Uiterlijk eind dit jaar duidelijkheid piekbelasters

Minister Christianne van der Wal zei in debat met de Tweede Kamer dat zij ernaar streeft om uiterlijk eind dit jaar duidelijkheid te kunnen geven aan de piekbelasters, ervan uitgaande dat de ‘menukaart’ in april bekend is. Als er vertraging optreedt, kan zij zich voorstellen dat de termijn om een beslissing te nemen ook opschuift.

De Kamer vraagt Van der Wal ook om in gesprek te gaan met de buurlanden over een gemeenschappelijke stikstofaanpak, met name voor de grensregio‘s.

Legalisatie PAS-melders versnellen

De coalitiepartijen roepen de regering op het proces te versnellen om PAS-melders te beoordelen. De Kamer houdt nadrukkelijk de vinger aan de pols. De minister moet elke drie maanden aan het parlement melden hoe het staat met de legalisering van de PAS-melders.

Minister Christianne van der Wal wil snelheid maken. “Dat willen we allemaal, volgens mij is dat overduidelijk en dat geldt zeker voor mij. Maar verifiëren kost tijd, omdat veel dossiers niet compleet worden aangeleverd en het verifiëren zelf een heel uitgebreid proces is. Momenteel is ongeveer twee derde van de dossiers in behandeling.” Ze kijkt met de provincies hoe ze het proces kan versnellen.

Opgekochte stikstofruimte niet voor snelweg

De Kamer steunt ook de oproep van PvdA en GroenLinks aan het kabinet om de opkoop van boerderijen door Rijkswaterstaat stop te zetten tot er een goede regeling is voor de handel in stikstofrechten. VVD stemde daar tegen. Stikstofruimte die al is opgekocht, moet niet voor de uitbreiding van snelwegen worden gebruikt, maar voor woningbouw, natuurherstel en het legaliseren van PAS-melders, vindt de Kamer. VVD en CDA stemden tegen.

Biologische bedrijven

PvdA/GroenLinks kreeg steun voor de motie die vraagt om een onderzoek naar de mogelijkheden hoe kan worden voorkomen dat biologische en natuurinclusieve bedrijven in de knel komen door het stikstofbeleid. Volgens de motie lopen biologische en natuurinclusieve bedrijven voorop. Van de regeringspartijen stemde VVD tegen deze motie.

Een motie van BBB en JA21 om de Nationale Databank Flora en Fauna versneld open te stellen, kreeg ook een meerderheid. Het idee van BBB en JA21 om bij vergunningverlening een drempelwaarde van 1 mol per hectare in te stellen voor gebieden waar sprake is van een dalende trend in de stikstofneerslag, kreeg geen steun van de meerderheid van de Kamer.

Lees ook: FDF roept boeren op niet met trekker naar protest te komen

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

    1. Er zijn al bedrijven uitgekocht met name vleeskalverenbedrijven op de Veluwe, boeren moeten zich zelf aanmelden indien men met de opkoopregeling wil meedoen.

Beheer
WP Admin