Grond klaarleggen voor een zetmeelaardappelteelt. De verplichting om meer rustgewassen in het veenkoloniale bouwplan op te nemen gaat ten koste van het zetmeelaardappelareaal. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

HLB zoekt toekomstbestendig bouwplan voor de Veenkoloniën

Consultants van HLB doen nieuw onderzoek naar de gevolgen van verruiming van bouwplannen in de Veenkoloniën. Het onderzoek moet het effect op de financiële situatie van telers en op de bodemgezondheid inzichtelijk maken.

Bekijk de videoreportage onderaan het artikel.

De GLB-verplichting om vanaf 2027 op zand- en lössgrond minimaal een keer per drie jaar een rustgewas te telen heeft grote gevolgen voor het veenkoloniale bouwplan. De verplichte teelt van een rustgewas maakt 1:2 zetmeelaardappelteelt onmogelijk en deze teelt is voor de Veenkoloniën gebruikelijk. Hoog salderende zetmeelaardappelen moeten deels plaatsmaken voor een lager salderend gewas, zoals graan. Landbouw-adviesorganisatie HLB doet onderzoek naar een meerjarig bouwplan, omdat nog maar weinig bekend is over de gevolgen van een ruimer bouwplan op inkomen, gewasopbrengst en bodemgezondheid

Bouwplannen Veenkoloniën vergelijken

In het project wordt over meerdere jaren vier verschillende bouwplannen met elkaar vergeleken: het standaard 1:2 veenkoloniale bouwplan met 1:3, 1:4 en 2:5 zetmeelaardappelen. Twee zetmeelaardappelrassen doen aan het project mee: Seresta en Aletta.

Seresta is een veel geteeld ras met een hoge resistentie tegen aardappelmoeheid. Virulente populaties aaltjes doorbreken echter steeds vaker de resistentie. Ook heeft Seresta een lage tolerantie voor aardappelmoeheid, zodat het al bij lage besmettingen schade laat zien. Aletta is een nieuw ras dat naast een hogere resistentie tegen G. pallida ook resistent is tegen het wortelknobbelaaltje M. chitwoodi. Ook de tolerantie voor aardappelmoeheid is een stuk hoger dan die van Seresta.

Combinaties zetmeelaardappelrassen in geteste bouwplannen

Van elk getest bouwplan staan van de beide rassen drie combinaties op de percelen en worden de verschillende resistentie- en tolerantieniveaus onderzocht. In de eerste combinatie worden Seresta en Aletta afgewisseld, in de tweede wordt alleen Aletta geteeld en in de derde alleen Seresta. Komt er in de loop van het project een nieuw ras met een hoger resistentieniveau, dan kan Aletta daarvoor ingeruild worden.

Zo wordt het effect onderzocht van de resistentie- en tolerantieniveaus van de aardappelen – in combinatie met een krappere of ruimere gewasrotatie – op de opbrengst en op de grootte en schadelijkheid van de populatie met aardappelmoeheid in het veld.


In Boerderij Uitgelicht een reportage van Rachel Henst over wat je kunt doen tegen aardappelmoeheid. Zij is in gesprek met akkerbouwer Dirk Jan Beuling uit Tweede Exloërmond in de Drentse Veenkoloniën.

Beheer
WP Admin