Vion gaat flink reorganiseren in Duitsland. In Niederbayern, heeft Vion-locatie Vilshofen zich in het hart van de varkenshouderij ontwikkeld tot de grootste slachterij van Beieren. Deze locatie blijft buiten schot. - Foto: ANP VarkensNieuws

Grote reorganisatie bij Duitse tak Vion

Vion kondigt vandaag een grote reorganisatie van de Duitse tak van het bedrijf aan. Een aantal bedrijfsonderdelen wordt verkocht en de grote varkensslachterij in Emsteck gaat dicht.

Een grote reorganisatie, vleesconcern Vion zet het mes in de activiteiten van de onderneming in Duitsland. Een ingrijpend pakket van maatregelen moet het rendement vergroten en zorgen voor verduurzaming van de productie.

Grote reorganisatie Vion in Duitsland

Vion wil de runderslachterij in Altenburg en de Ahlener Fleischhandel verkopen aan Duitslands grootste vleesproducent Tönnies. De locatie in Perleberg, waar varkensvlees wordt verwerkt, zou door Uhlen GmbH worden overgenomen. De handtekeningen voor deze overnames zouden volgens Duitse media zijn gezet, al moet de Duitse mededingingsautoriteit er nog wel toestemming voor geven. De 700 medewerkers in deze vestigingen gaan mee over naar de nieuwe eigenaren.

Sluiting slachterij in Emsteck

De grote varkensslachterij in Emsteck wacht een triester lot. De grote varkensslachterij heeft een capaciteit van 70.000 varkens per week. Die wordt nog niet voor de helft benut: er glijden momenteel slechts 25.000 varkens over de slachtlijn.

Vion had de locatie in de etalage staan, maar geen enkel aannemelijk bod voor ontvangen. De vestiging wordt daarom uiterlijk eind maart gesloten. Daardoor vervallen de arbeidsplaatsen van 840 medewerkers.

Reorganisatie Vion in Duitsland niet onverwachts

De Duitse tak van Vion kampt al langer met tegenwind. Zo was er eerder sprake van problemen met het voldoen aan de kredietwaardigheidsregels van banken en bracht het concern zijn Duitse activiteiten medio vorig jaar onder in een aparte business unit.

Ook de krimp van de Duitse varkensstapel treft de vleesverwerker hard. Vion wijt de noodzaak voor de ingreep aan de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Die legde de export van varkensvlees buiten Europa aan banden, waardoor de concurrentie tussen Duitse slachterijen bij de afzet hard opliep.

Vion sluit ook kantoren

Naast het snoeien in productielocaties in Duitsland, gaan er ook verkoopkantoren bij de internationale divisie verloren. Eind maart sluit Vion zijn kantoor met twee medewerkers in Singapore. Na die datum wordt de verkoopondersteuning gedaan door medewerkers die in Hong Kong zitten. Een maand later, eind april, valt ook het doek voor het verkoopkantoor met 3 medewerkers in Tsjechië. De dienstverlening daar wordt overgenomen door Vion-personeel in Polen.

Sluiting geen impact op Duitse varkensmarkt

Volgens Duitse Varkenshoudersvakbond ISN tekent de aangekondigde koerswijziging van Vion de ‘ingrijpende veranderingen’ die de slachterijstructuur in Noord en Oost-Duitsland te wachten staan. De vakbond verwacht dat de sluiting van de Vion-vestiging geen impact gaat hebben op de Duitse varkensmarkt of de varkensprijs. Het aantal slachtingen in Emsteck liep al langere tijd terug. En doordat ook andere slachterijen hun productie terugschroefden, is er ruimte om de dieren die in Emstack geslacht worden elders te plaatsen.

Reacties

  1. Heeft VIOn uiteindelijk iets verdeind in Duitsland . Er zijn al meerdre grotere bedrijven die buitenlandse avonturen ondernomen hebben en deze weer afbouwen of stoppen . Bij overname kost een bedrijf berg geld en het intregeren van een bedrijf kost geld . En dan kost het verkopen of afbouwen ook weer geld . Want er wordt een bedrijf gekocht waar goed gaat of in iedergeval van verwacht wordt dat er verdiend wordt of gaat worden . En nu worden er bedrijven verkocht omdat de verwachtingen niet goed zijn . Dus waarschijnlijk niet de prijs die het onder goede omstandigheden waardt zou zijn . Dit is nooit de bedoeling zijn geweest . de vraag is als al dat geld in Nederland geinvesteerd was of dan het bedrijf niet beter af was geweest . Na mijn mening wel . Kijk eens wat de andere 3 grote varkensslachters voor bedrijven hebben . En daar wordt verdiend . Het gaat daar om familiebedrijven die een andere visie hebben voor de toekomst . Niet alleen groot worden telt daar . Maar de volgende generatie een toekomst bieden . Bij deze zitten geen managers die hun ego of inkomsten voor de kortetermijn moet scoren . Maar mensen die gaan voor de langere termijn . Er wordt eerst verdiend en dan wordt er weer geinvesteerd . Door dat zij werken met minder lasten en stabiele zakenpartner zijn en dus altijd optijd kunnen betalen . maken zij ieder jaar goede winsten . En zij kunnen concureren met VION . Want als dat niet zowas hadden ze niet meer bestaan .

Beheer
WP Admin