Foto: Canva RundveeNieuws

Gevangenisstraffen geëist tegen directeuren Bergs Advies

Het Openbaar Ministerie eist onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen drie directeuren van agrarisch adviesbureau Bergs Advies in een grote fraudezaak. Volgens het OM gaven zij leiding aan een criminele organisatie.

Het gaat om straffen van 36 maanden, waarvan de 18 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Tegen een vierde directeur wordt alleen een voorwaardelijke straf van 6 maanden en taakstraf geëist. Ook wil het OM een beroepsverbod voor alle vier de bestuurders tijdens de periode van de voorwaardelijke straf.

Crimineel verdienmodel

Het bedrijf Bergs Advies moet volgens het OM een boete van € 400.000 krijgen, waarvan € 200.000 voorwaardelijk. Volgens het OM hebben het bedrijf Bergs Advies en zijn vier bestuurders de complexiteit van de regels rondom de agrarische sector benut als crimineel verdienmodel.

“Zij wisten precies aan welke knoppen te draaien om de materiële werkelijkheid te verfrommelen naar een schijnwerkelijkheid die binnen de wettelijke kaders lijkt te passen”, zo stelt de officier van justitie. “Passend maken, creatief oplossen en rechtrekenen werd dat genoemd. Fraude, ondermijning en volstrekt onacceptabel noemen wij dat.”

Fraude met fosfaatrechten

In totaal heeft de rechtbank Den Bosch vier dagen uitgetrokken voor de omvangrijke zaak. Daarbij passeren onder andere telefoontaps, vergaderverslagen en verslagen van functioneringsgesprekken de revue. Dinsdag 22 november volgt het verweer van Bergs Advies en zijn bestuurders.

Volgens het OM is er onder andere gefraudeerd met fosfaatrechten, het opgeven van percelen in de Gecombineerde opgave die helemaal niet in gebruik waren van de betreffende agrarische bedrijven, met bouwtekeningen om een vergunningstraject te voorkomen, mestboekhoudingen en valse veesaldokaarten.

Complexe wet- en regelgeving

De officier van justitie wijst nadrukkelijk op de complexe wet- en regelgeving waar de agrarische sector mee te maken heeft. “De overmatige complexiteit van het stelsel”, noemt hij dit zelfs. Het OM vindt dit echter geen excuus, sterker nog: ze rekent het adviesbureau zijn rol daarom extra sterk aan.

Voor boerenbedrijven is het nauwelijks mogelijk om zelf zicht te houden op alle regels die zij moeten naleven, aldus het OM. Juist daarom zijn zij aangewezen op adviesbureaus hiervoor. Het OM vindt dat agrarische adviesbureaus daarmee juist de bijzondere verantwoordelijkheid hebben om de regels goed te kennen, te weten waarom deze relevant zijn, en te weten wat de risico’s zijn als bedrijven deze niet naleveren.

Vorige week eiste het OM al taakstraffen en boetes tegen individuele veehouders in de omvangrijke strafzaak. De rechtbank doet op 20 december uitspraak in alle zaken.

Beheer
WP Admin