Foto: Canva AlgemeenNieuws

Taakstraf en boetes geëist tegen veehouders in grote fraudezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 14 november een taakstraf en geldboetes geëist tegen twee veehouders, het bedrijf Fabiton en de mede-eigenaar/aandeelhouder hiervan. De zaken zijn onderdeel van een omvangrijke meerdaagse strafzaak, waarin agrarisch adviesbureau Bergs Advies uit het Limburgse Heythuysen centraal staat.

Het OM verwijt tijdens de eerste zittingsdag twee veehouders en de mede-eigenaar/aandeelhouder van het bedrijf Fabiton valsheid in geschrifte. In één geval als het gaat om een berekening voor de knelgevallenregeling van fosfaatrechten, in het andere geval via een valse bouwtekening.

Tegen de veehouder die ervan verdacht wordt de fosfaatrechtenberekening vervalst te hebben eist het OM een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast wil het OM dat zijn melkveebedrijf een boete van € 20.000 krijgt opgelegd, waarvan € 10.000 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. In de zaak van de bouwtekening eist het OM een geldboete van € 2.500 voor de betreffende veehouder, € 1.000 voor de mede-eigenaar/aandeelhouder van Fabiton, en € 1.500 voor Fabiton zelf.

Knelgevallenregeling

In de eerste zaak die maandag behandeld werd, draaide het om een berekening voor de knelgevallenregeling van de fosfaatrechten. Het betreffende melkveebedrijf heeft in 2015 door ziekte in zijn veestapel minder melk geleverd. Om in aanmerking te komen voor de knelgevallenregeling liet hij twee dierenartsen berekenen hoeveel melk hij hierdoor niet heeft kunnen leveren (onder andere omdat er antibiotica in zat).

RVO vroeg hem vervolgens om die berekening specifieker te onderbouwen. In afgetapte telefoongesprekken met Bergs Advies over die onderbouwing kwam onder andere de term ‘weggoochelen’ voorbij en ‘hoe moet ik het doen om het echt te laten lijken’.

Volgens het OM zijn de berekeningen vals en heeft de veehouder deze ingediend met als doel meer fosfaatrechten te krijgen. Advocaat Theo Linssen (Linssen CS) stelt namens de veehouder echter dat het OM helemaal niet heeft aangetoond dat de hoeveelheid niet-geleverde melk op papier niet overeenkomt met de feitelijke situatie.

Bouwtekening mestsilo

In een tweede zaak ging de rechtbank in op een zaak rondom een bouwtekening van een mestsilo. Op de bouwtekening heeft het bouwbedrijf volgens het OM een andere inhoud vermeld dan dat daadwerkelijk gebouwd is, op verzoek van Bergs Advies en zijn klant. Volgens het OM omzeilt het adviesbureau hiermee een vergunningstraject, doordat het volume hierdoor net onder de vergunningsplichtige omvang blijft.

Volgens de verdachten is daar echter geen sprake van, en is slechts de netto-inhoud – de inhoud exclusief omvang van de waakhoogte (die toch leeg blijft vanwege risico op schuimvorming) – op de bouwtekening geplaatst.

Voor de volledige strafzaak heeft de rechtbank Den Bosch vier dagen uitgetrokken. De individuele zaken zijn onderdeel van een groter geheel. Het OM verdenkt Bergs Advies ervan een criminele organisatie te vormen, die anderen helpt om te frauderen. Vier (oud-)directeuren van Bergs Advies worden hiervoor vervolgd.

Slachtoffer heksenjacht

Volgens advocaat Hilde Terpstra, die Fabiton vertegenwoordigt, heeft het OM van een mug een olifant gemaakt en is haar client ‘bijvangst’. De veehouder uit die zaak vindt dat ze slachtoffer zijn van een heksenjacht.

Het OM heeft onder andere telefoons afgetapt bij Bergs Advies, zo bleek tijdens de eerste zittingsdag. Volgens de officier van justitie vielen in die gesprekken onder andere de termen ‘creatief’ en ‘niet hardop zeggen’. Het OM stelt dat onder andere gesproken wordt over het intekenen van gemeentegrond (die niet in gebruik is van de desbetreffende veehouder) bij de Gecombineerde opgave.

De eisen tegen de directeuren van Bergs en het verweer van het adviesbureau volgen op een latere zittingsdag. De rechtbank doet op 20 december uitspraak in de zaken.

Beheer
WP Admin