Premium
Martijn Zwiers is officier van justitie bij het Functioneel Parket. Hij doet daar veel zaken rondom milieucriminaliteit. Het Functioneel Parket is een specialistisch, landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie, gefocust op bestrijding van complexe fraude en milieucriminaliteit. - Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenInterview

OvJ: ‘Mestfraude creëert druk op branche zelf’

Reacties

 1. Ik proef in een aantal reacties och het valt allemaal wel mee nu ik weet u te vertellen dat het allemaal niet meevalt, te vaak wordt er meer dierlijke mest gebruikt dan er toegestaan is daarvoor worden allerlei streken uitgehaald om dit te verdoezelen en dat wordt door de sector niet keihard veroordeeld sterker nog men vergoelijkt dit zelf door dit min of meer goed te praten. En dat er weinig fraude zaken bij het OM komen is niet omdat ze er niet zijn maar een gebrek aan mankracht bij de handhaving.
  Overigens het gebruiken van meer mest, het overschrijden van de gebruiksnormen wordt (vrijwel) niet door het OM afgedaan maar in bestuursrecht door het CBB

 2. Nou in andere sectoren wordt mijn inziens niet altijd zo hard opgetreden, als je ziet dat hier bij de afvalverwerker regelmatig veel meer ligt dan op vergunning mag maar daar wordt niks aan gedaan.

 3. Niet naar ander sectoren kijken maar op uw eigen zaak letten.
  Reken maar dat andere sectoren evenveel aandacht van justitie krijgen.
  Die onverbeterlijke sjacheraars kunnen ze niet hard genoeg aanpakken.
  Het zou goed zijn om ze voorgoed uit de sector te verbannen.
  Hoe kun je als rechtgeaarde agrarisch ondernemer dat malafide en alles verziekende gedrag tolereren?

 4. Ook hier geldt het Dilemma van de meent. Eigen korte termijn voordeel boven algemeen belang. Schadelijk.

 5. Inderdaad, aantallen hoor ik niet, ik denk dat het relatief allemaal niets voorstelt. Maar ja, het betreft de agrarische sector dus we hoeven er niet gek van op te kijken dat de hele boel flink wordt opgeblazen. En dan de derogatie verbinden aan enkele fraude zaken dat vliegt weer volledig uit de bocht. Kijk eens naar andere sectoren zoals de zorg waarin malafide bureaus vrij spel hebben en enorme bedragen aan zorggeld opstrijken plus kwetsbare patiënten te graze nemen; volgens recent onderzoek wordt er nooit vervolgd en kan keer op keer fraude gepleegd worden. Kijk daar ook eens naar.

 6. Waarom kan niet aangegeven worden, hoeveel strafzaken er zijn in mestfraude.
  En hoeveel hiervan daadwerkelijk bewezen kunnen worden, en het aantal boetes datwordt opgelegd?
  Ik hoor regelmatig dat er een inval is geweest, waarbij de betrokken mesthandelaar al aan de schandpaal genageld wordt, maar vervolgens dit niet tot een vervolging leid.
  Dit schaad ook het imago van de mestsector, zeker als achteraf toch blijkt dat er nauwelijks onderbouwing voor vervolging is.

Beheer
WP Admin