Franse president Emmanuel Macron bezoekt de Internationale Landbouwbeurs op de openingsdag in Parijs, zaterdag 24 februari 2024. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Franse president Macron streeft naar Europese prijsgaranties voor boeren

De Franse president Macron pleit voor Europese wetgeving om prijsgaranties voor boeren in supermarktcontracten vast te leggen. Dit na onrust tijdens het landbouwevenement Salon de l’Agriculture.

De Franse president Emmanuel Macron wil dat op Europees niveau wordt geregeld dat in contracten tussen voedings- en drankenbedrijven en supermarkten prijsgaranties voor boer en tuinder worden opgenomen. In Frankrijk zelf is dit al wettelijk geregeld, maar grote supermarkten ontduiken deze regel vaak door grootschalig in te kopen via Europese inkoopcentrales. Macron heeft tijdens een bezoek aan het Salon de l’Agriculture de boeren in eigen land een prijsplafond voor hun producten beloofd.

Europese aanpak vereist

De president deed deze toezeggingen tijdens zijn bezoek aan het jaarlijkse evenement waar de land- en tuinbouwsector zich presenteert aan het publiek. Macron was, zoals gebruikelijk, om 8 uur aanwezig en sprak met vertegenwoordigers van de boerenbonden. Dit gebeurde op een moment dat tientallen boeren één van de poorten openbraken en de hallen bestormden. De ME, die snel ter plaatse was, kon geen traangas gebruiken vanwege de vele dieren. Pas na vier uur keerde de rust terug, waarna de president het evenement officieel kon openen.

Onrust tijdens landbouwevenement

Ondanks de onrust bleef Macron een recordtijd op de beurs. Voor zijn binnenkomst in elke hal werd het publiek weggeleid. Samen met minister Marc Fesneau van Landbouw kondigde hij een reeks nieuwe beloften aan de nog altijd onrustige boeren aan. Hij wil zo snel mogelijk bodemprijzen voor agrarische producten vastleggen en belooft meer controles op de naleving van de wet Egalim. Deze wet verplicht dat in leveringscontracten tussen fabrikanten en supermarkten een index van de productiekosten van de primaire producent is opgenomen. Als deze index stijgt, moeten ook de verkoopprijzen omhoog, en omgekeerd. Verder verbiedt de wet prijsacties met verse producten en beperkt de tijd voor kortingen.

Supermarkten omzeilen regels

Grote supermarktketens in Frankrijk, zoals Système U, Leclerc, en anderen, werken samen met inkoopcentrales in Europa. Deze samenwerkingen stellen hen in staat de nationale regels te omzeilen. Macron wil dit aanpakken door vergelijkbare wetgeving op EU-niveau vast te stellen. “We hebben een Europese wet nodig omdat de grote supermarkten de nationale regels via Europa weten te omzeilen”, aldus Macron.

Steun voor boeren in crisis

In eigen land kondigt de regering ook financiële steun aan voor boeren die in financiële nood verkeren. “De boeren zitten in een crisis, een inkomstencrisis, een vertrouwenscrisis en een erkenningscrisis. We moeten de boer weer zijn trots teruggeven. We moeten de Franse boerderij drie doelen meegeven: ons land voeden, de boeren beschermen en het werk in de agrarische wereld vernieuwen. De Franse boer kan daarbij op de volle medewerking en steun van de staat rekenen”, verklaarde Macron.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. Stel de overheid bepaalt welke prijs “de boer” krijgt voor zijn producten, dan is de vraag waarop deze prijs is gebaseerd. Is dit op de duurste productie methode of op de goedkoopste. Verder zullen de gevolgen niet te overzien voor de economie, want het betekent of sluiting van de buitengrenzen of heffingen aan de grenzen en daarmee is het einde Vrije Wereld Markt, want exporterende landen zullen hun grenzen ook sluiten en heffingen zetten op import uit Europa. Helaas maar voedsel is de speelbal van de economie geworden en het enig antwoord dat ik zie is “Alle kosten verhogende maatregels (milieu) en regelgeving inclusief bijbehorende controles over boord gooien”, om te kunnen concurreren met goedkoper producerende gebieden op de wereld. De meeste landen zitten niet te wachten op onze milieu en mensenrechten regelingen, zij zeggen Ja prachtig en gaan weer over tot de orde van de dag.

  2. als centrale inkoop in europa niet meer mag, kopen de supermarkten gewoon buiten europa ( internationaal) hun producten. punt uit…

    1. Prijsregulering heeft twee kanten farmerbn, toen wij 60cent beurden kreeg de Franse boer 40/45 oftewel tussen vel en vlees…

    2. Yep, het was 50 maar dat is het nu nog steeds. Maar dat is wel de realiteit: bij minimumprijzen krijg je steeds dubbeltjes ipv kwartjes en stuivers.

Beheer
WP Admin