Schippers demonstreerde de HyBag. Dit is een zak met inweekschuim of desinfectiemiddel, vastgeklikt aan een spuitlans. Het bedrijf claimt als voordelen een correcte dosering en geen gevaar van huidirritatie. De wegwerpzakken zijn 10% duurder dan een 20-liter vat. - Foto's: Twan Wiermans VarkensFoto

Fotoverslag: nieuwtjes op Franse veehouderijbeurs Space

De veehouderijbeurs Space in het Franse Rennes pakte dit jaar opnieuw flink uit. Het aantal standhouders zat iets boven de 1.200, waarvan 51 uit Nederland.

Bekijk foto’s onderaan de pagina

Dat ook in Frankrijk de varkensproductie onder druk staat, is in eerste instantie niet merkbaar tijdens de veehouderijbeurs Space. Op dit event in Rennes, de hoofdstad van de regio Bretagne, is het drie dagen lang druk.

De bezoekers komen niet voor niets. Op de talrijke stands zijn diverse grotere en kleinere innovaties te bewonderen. Onder meer van het Nederlandse diervoerderbedrijf Denkavit. Zij gebruikten Space om hun voeradditief Terragut te lanceren. Een additief dat twee lanthaniden bevat: cerium (16%) en lanthanium (9%). Dit zijn mineralen die in de aarde zitten en als bijproduct van de windmolenindustrie beschikbaar komen. Met Terragut claimt Denkavit een betere darmgezondheid van gespeende biggen, doordat de ontwikkeling van colibacteriën wordt geremd.

Agressief gedrag varkens smoren

De Franse standhouders kwamen ook met diverse nieuwtjes. Bijvoorbeeld op het gebied van biosecurity. Vogelgriep en Afrikaanse varkenspest houdt de veehouders in dit deel van Europa ook bezig. Maar er was ook afleidingsmateriaal te zien om bijt- en ander agressief gedrag bij varkens te smoren.

Na jaren met een constante productie boert de Franse varkenshouderij nu ook achteruit. De periferie reageert daarop door de handen ineen te slaan. Varkensfokkerijorganisatie Axiom heeft Choice Genetics overgenomen. Het personeel is ingelicht en de finale handtekeningen worden vermoedelijk eind dit jaar gezet. Daarmee wordt een groter blok gevormd door beide bedrijven, die samen in veel gebieden op de wereld actief zijn.

Veel belangstelling is er voor de varkensmestrobot van CRD. De robot wordt geprogrammeerd en rijdt in de mestput. Daar zuigt het de drijfmest op en stort die vervolgens af. Een alternatief voor mestschuiven. Het apparaat heet TracVac. De vacuümvariant voor dagontmesting van het mestschuivenconcept Trac, van coöperatie Cooperl. CRD is onderdeel van de Cooperl-groep. Buiten Frankrijk is stalinrichter Vereijken aanbieder van TRAC en de Trac-Vac.

Om transportmiddelen te desinfecteren die op een veebedrijf komen, ontwikkelde Avicare het Avicare universeel. Een on-board desinfectiesysteem dat wordt bediend via de telefoon. Alle handelingen worden digitaal vastgelegd.

Het Franse Asserva toont een innovatie gericht op de toekomst. De Pig Move. Hiermee is het mogelijk om te registreren hoe dieren zich bewegen in een hok en op welke plek ze (veel) zijn. Dit gebeurt met RFID-oormerken en antennes in de stal. Uiteindelijk moet de techniek helpen het dierenwelzijn aantoonbaar te verbeteren. Voor welzijn blijft de maatschappelijke aandacht groeien, betoogt innovatiedirecteur Audrey Gloux van Asserva. De techniek zit nog in de onderzoeksfase, maar kan op termijn helpen om het ‘ideale’ varkenshok te ontwerpen.

Winnaar van de innovatieprijs is stalinrichter Leretrif Rossard met het product WATT’N’WALL. Dit is een prefab hokafscheiding met ingebouwde verwarming. De wand is geschikt om een deel of het gehele hok te verwarmen. Dit maakt het mogelijk het liggedrag van biggen te sturen. De ontwerper van het product claimt diverse voordelen van zijn innovatie: een goede verdeling van de warmte. Brandveilig. Geen extra werk met reinigen en alle bronnen van energie zijn geschikt om de warmte te leveren.

Nieuw is het additief Terragut van veevoederbedrijf Denkavit. Dit bevat de lanthaniden cerium en lanthanium, twee aardmineralen die beschikbaar komen als bijproducten van de windmolenindustrie. Na bewerking zorgen die voor bewezen minder colibacteriën, betoogt Oliver Schneider van Denkavit. Dit geeft gezondere darmen, een betere mestconsistentie en een hogere voeropname. Van de basisvariant is de dosering 250 PPM/ton. Van de ED-variant (easy dosage) 2,5 kilo per ton. De ED-versie is verdund met tarwebloem en kalk. Terragut zit voortaan in safety-voerlijn voor biggen van Denkavit.

Foeragebedrijf Désialis pakt uit met Luzapeak. Een stalen ruif voor een baal van 20 kilo luzerne. Het aanbieden van gedroogde luzerne is bedoeld om ongewenst gedrag, zoals staartbijten bij gespeende biggen, zoveel mogelijk te voorkomen. De ruif kost iets minder dan € 300 en wordt eenvoudig aan de vloer gemonteerd. De prijs van de gedroogde luzerne varieert, maar schommelt dikwijls tussen € 390 en € 450 per ton. Gemiddeld doet een koppel van twintig biggen acht weken met een baal luzerne van 20 kilo, blijkt uit proeven die het bedrijf deed.

Beheer
WP Admin