Foto: Koos Groenewold VarkensNieuws

Afrikaanse varkenspest doet 23e Europese land aan

Het AVP-virus blijft zich verspreiden over Europa. Binnen een week tijd meldden twee landen dat het virus ook hen heeft bereikt.

Enkele dagen na de ontdekking van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een boerderijtje in Bosnië-Herzegovina, meldt ook Kroatië gevallen van AVP. Het virus is inmiddels in 23 Europese landen aangetoond. De uitbraken zijn op 23 juni vastgesteld op twee bedrijven in het noordoosten van Kroatië.

Het lijkt geen toeval dat kort na de vaststelling van AVP in Bosnië-Herzegovina het virus ook in het buurland zit. Hemelsbreed bevinden de Kroatische uitbraken zich op zo’n 15 tot 20 kilometer afstand van de Bosnische stad Bijeljina. Daar dook het virus een dag eerder op. De aanwezigheid van het virus in Kroatië is bevestigd door het Veterinair Instituut in Zagreb.

AVP-virus in Europa

Kroatië is land nummer 23 in Europa dat melding doet van AVP, sinds genotype II van het virus in 2007 zijn intrede deed in Europa. Buurland Servië meldt sinds augustus 2019 uitbraken van het AVP-virus. Ook andere landen in Zuidoost-Europa hebben de afgelopen jaren het AVP-virus gemeld, waaronder Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Ook Duitsland heeft te maken met meldingen van de varkenspest. De Duitsers krijgen steeds meer grip op het virus.

Polen meldt AVP op bedrijven

In Polen is dit jaar tot dusver zesmaal AVP aangetoond op een varkensbedrijf. In de zomer sluipt het virus daar gewoonlijk naar binnen op bedrijven. Het grootste bedrijf dat werd besmet had 1.216 varkens. In Polen zijn 484 varkensbedrijven besmet geraakt, sinds het virus in 2014 voor het eerst werd aangetoond in dit land.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin