Foto's: Ruben Boekeloo PluimveeFoto

Foto’s | Mobiele Kip-Caravan gemonteerd in Oeganda

In november vertrokken vier Nederlanders naar Oeganda (Afrika) om er een mobiele Kip-Caravan in elkaar te zetten. Pluimveehouder Frank de Ronde in Spier (Dr.) schonk die mobiele stal aan Angel’s Centre for Children with Special Needs nabij de hoofdstad Kampala, een dagcentrum voor kinderen met een beperking, zoals het downsyndroom.

Bekijk onderaan dit artikel de fotoreportage

Frank de Ronde en zijn vrouw Amanda hebben een dochter, Cathelijne, met het syndroom van Down. Hierdoor verdiepte Frank zich in dit syndroom en werd bestuurder bij de Stichting Down Syndroom. Op een Wereld Down Congres in India ontmoette hij Alfred Niwagaba en Rose Nambooze uit Oeganda. In België kregen Alfred en Rose een zoon met Down, Abryl, die meerdere operaties onderging. Terug in Oeganda startten zij Angel’s Centre, een dagcentrum voor kinderen met een beperking, om stigma’s en isolement te doorbreken.

Geïnspireerd door Alfred en Rose, steunden Frank en Amanda hen door ‘The Abryl Foundation’ op te richten. Samen met hun pluimveebedrijf Happy Chicken Farm, zetten ze een pluimveestal op bij Angel’s Centre. Hier kunnen kinderen met een beperking helpen en via eierverkoop eigen geld verdienen.

Bouw Kip-Caravan

Bij het bouwen van de Kip-Caravan in Oeganda bleek dit anders te verlopen dan in Nederland. Een modderige ondergrond vereiste acht mannen voor werk waar in Nederland enkele personen met een steiger volstaan. Ze ondervonden ook problemen met een lekkende watertank, die uiteindelijk met moeite gerepareerd werd. Dit was essentieel voor het drinksysteem van de kippen.

Op de zesde dag arriveerden 350 Bovans Brown-hennen. De Ronde plant met ‘The Abryl Foundation’ en Happy Chicken Farm meer mobiele stallen bij Angel’s Centre en in gemeenschappen. Dit biedt gezinnen met een kind met een beperking financiële steun en helpt hen uit hun isolement.

Alle onderdelen van de Kip-Caravan, zoals het stalen chassis, werden op 11 juli op het legpluimveebedrijf van Peter van Agt in Oirschot (N.-Br.) in een zeecontainer geladen. Van Agt heeft de Kip-Caravan ontwikkeld en inmiddels heeft zijn bedrijf Fladderfarm Mobiel bv al zo’n 60 van deze mobiele kippenstalletjes gebouwd en verkocht.

Nadat de onderdelen waren ingeladen werd de zeecontainer op 14 juli verscheept. Na een zeereis van zo’n zes weken kwam de container op 22 augustus aan in Mombasa, Kenia. Na flinke vertraging in de haven bij het inklaren werd de reis over land vervolgd. Uiteindelijk kwam de container op 13 oktober midden in de nacht aan bij het Angel’s Centre. - Foto: Hans Bijleveld

Op 5 november vertrokken (v.l.n.r.) Ruben Boekeloo, Frank de Ronde, Johan Eising en Cyriel Franken vanaf Schiphol via een tussenstop in Rwanda naar Entebbe, het internationale vliegveld van Oeganda, op 35 km van de hoofdstad Kampala.

Op 6 november beginnen de Nederlanders, met lokale hulp, met de opbouw. Het chassis staat in een maisveld. Op de achtergrond links het dagcentrum van het Angel’s Centre. Elke pauze en ’s middags na schooltijd kijken kinderen vanaf de veranda toe naar de vorderingen van de bouwers. Rechts een hok dat dienst doet als geitenstal en voeropslag.

Het geraamte van de Kip-Caravan staat. Even tijd om door te nemen wat de volgende stappen zijn. De warmte valt de Nederlanders zwaar.

De eerste werkdag om ongeveer 15.00 uur. Als de zon wat langer tussen de wolken door schijnt valt het niet mee om nog productief te zijn. Ruben: “Al van het vasthouden van een schroefmachine gutst het zweet van je hoofd.” Dus rusten Frank, Johan en Cyriel even uit in de schaduw.

In het geraamte zijn als eerste de legnesten geplaatst. Alfred (in blauw shirt) komt kijken hoe het gaat.

Tijdens de tweede dag zijn de zitstokken gemonteerd, is de watertank geplaatst en zijn de drinkwaterleidingen aangesloten. Ook is de muur met deur geplaatst tussen dierverblijf en voorruimte.

Aan het eind van de tweede dag worden, voordat het donker wordt, de eerste twee wandplaten geplaatst. Als in Oeganda de zon onder de horizon begint te zakken, is het binnen een half uur donker. Zo dicht bij de evenaar is bijna geen schemering en verloopt de zonsondergang heel snel.

Op de derde dag gaan de mannen verder met het plaatsen van de wandpanelen. Als het zware tilwerk – met acht man - is gedaan, gaan ze verder met de inrichting en sluiten ze het elektra aan.

Aan het eind van de vijfde dag is de Kip-Caravan is zo goed als af. De dakgoten zitten eraan, de zonnepanelen liggen erop en alle elektra functioneert. De watertank om regenwater in op te vangen is aangesloten. Bij het vullen van de watertank voor de kippen, blijkt deze te lekken. Gelukkig weten ze dit probleem op te lossen.

Op de zesde dag is de Kip-Caravan volledig opgebouwd en ingericht. Achter in de wand is een ventilator geplaatst, die samen met de open nok, voor voldoende ventilatie zorgt voor de 350 kippen. Bovenin zit de watertank, met genoeg water om via de drinknippelleiding, de kippen vier dagen van water te voorzien. Aan de achterkant van de traditionele houten legnesten met matjes, is een smalle stoffen eierband gemaakt die met de hand afgedraaid kan worden. Onder de metalen roosters loopt een kunststof mestband. Aan de achterkant van de Kip-Caravan zit een zwengel waarmee de mestband kan worden afgedraaid. De mest valt dan achter de caravan op de grond.

De kippen arriveren op zaterdagavond om 22.00 uur, volgens Ugandese ‘planning’, want eigenlijk zouden de 350 Bovans Brown-hennen vrijdagmiddag al komen. Ruben: “De reden van de vertraging? Onduidelijk. De lokale mensen keken er niet vreemd van op.”

De kippen in de Kip-Caravan zien er goed uit. Alfred en Rose zijn er heel blij mee. De volgende dag al kwamen de eerste eitjes.

Beheer
WP Admin