Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. - Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenNieuws

FDF: geen actie, maar alternatief plan voor aanpak van stikstof

Farmers Defence Force heeft een voorstel voor een alternatief plan voor de aanpak van stikstof en wil daarover praten met het landbouwministerie. Voorlopig komt er geen nieuw boerenprotest.

Farmers Defence Force (FDF) pleit voor een stikstofdepositieplafond ter hoogte van de depositie op 1 juli 2015. FDF noemt dit de Stikstof Depositie Waarde (SDW). In dit SDW worden wat FDF betreft de stikstofdepositie van zowel boerenbedrijven als industrie, verkeer en luchtvaart opgeteld. Bedrijven die voor die datum een natuurvergunning hadden, moeten die ook onherroepelijk blijven houden, vindt FDF. De boerenactiegroep heeft het plan voor de aanpak van stikstof opgestuurd naar minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal en hoopt hierover in gesprek te kunnen.

PAS-melders legaliseren

FDF stelt voor om binnen het SDW-plafond de PAS-melders en andere bedrijven die vanwege het afschieten van de PAS zonder vergunning zitten, te legaliseren met ruimte die vrijkomt via een landelijke vrijwillige opkoopregeling voor alle diercategoriën. Andere bedrijven kunnen door middel van intern en extern salderen hun bedrijf uitbreiden, wat nu ook al mogelijk is onder de geldende wet- en regelgeving.

Wel pleit FDF voor ‘schotten’ tussen de sectoren, opgedeeld in industrie, verkeer, landbouw, bouw en overig. Dat zou betekenen dat bedrijven alleen door het salderen met een sectorgenoot een vergunning kunnen krijgen.

Ook houdt FDF vast aan de 30% afroming bij extern salderen, een eis van de Raad van State voor natuurverbetering. Door te gaan werken met de SDW kan volgens FDF de vergunningverlening door en blijft het door boeren bekritiseerde rekensysteem Aerius in werking, terwijl Nederland wel van het ‘slot’ kan.

Geen protestacties

Nadat het kabinet liet weten dat ze het advies van Johan Remkes over de stikstofaanpak omarmen, reageerde FDF-voorman Mark van den Oever boos en teleurgesteld, hij vond dat er niet naar de boerenclubs geluisterd was en wat hem betreft werd er weer ‘gas gegeven’, maar daar geeft hij nu dus niet direct een vervolg aan. FDF geeft het ministerie nu de tijd om hun voorstel te implementeren en zegt ‘in te stemmen’ met een noodwet in de tussentijd.

De Tweede Kamer debatteert volgende week over het rapport dat Johan Remkes schreef met aanbevelingen voor de stikstofaanpak.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin