De import van bacon uit de EU daalde met 6,2%. – Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

EU-export varkensvlees naar VK loopt verder terug

De export van varkensvlees en daarvan gemaakte producten uit de EU naar de Britse markt kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 182.300 ton. Dat is 1,9% minder dan in dezelfde periode in 2023 en het laagste peil sinds de cijfers worden bijgehouden, met uitzondering van brexit-jaar 2021.

Dat meldt de National Pig Association. De import van bacon uit de EU daalde met 6,2%, die van ham, schouders en andere stukken vlees met 7,3%. Door hogere prijzen nam de export in waarde gerekend wel met 4% toe naar €800 miljoen. Vooral de invoer naar retailkanalen zoals supermarkten neemt af, terwijl de inkoop van buitenlands varkensvlees door de horeca en verwerkende industrie nog wel in de lift zit.

Britten exporteren minder

De Britse varkenssector kon zelf 75.500 ton exporteren, 4% minder dan een jaar eerder en de geringste hoeveelheid voor een kwartaal in negen jaar. Vooral de export van vers en diepgevroren varkensvlees liet een flinke daling zien. Van die Britse export gaat nog altijd 42% naar de EU en 38% naar China.

Beheer
WP Admin