Kurstjens, 22 jaar in Australië, ruilde zijn Nederlandse bedrijven voor een 13.000 hectare akkerbouwbedrijf nabij Moree, waar hij diverse gewassen teelt. Lees onderaan dit artikel over emigreren meer hierover. - Foto's: familie Kurstjens, beeldbewerking AlgemeenAchtergrond

Emigreren? In Australië ben je als ondernemer nog vrij

Emigreren? Australië biedt vrijheid en ruimte en de melkveehouderij heeft de wind in de zeilen. Toegang tot water is wel belangrijk, het klimaat kan extreem zijn.

Het dunbevolkte Australië is van oorsprong een echt vleesveeland. Die sector krimpt, maar telt nog altijd ruim 50.000 bedrijven en bijna 25 miljoen stuks vleesvee. Akkerbouw is ook groot en is vooral geconcentreerd rond de oost-, zuid- en westkust van Australië. Er zijn meer dan 22.000 bedrijven en die hebben gemiddeld bijna 1.400 hectare land; vooral granen en oliezaden. Melkveehouders – in totaal 4.400 – zie je vooral in de zuidoostelijke staat Victoria (dichtbij Melbourne) en op het eiland Tasmanië.

Boerderij neemt in een nieuwe serie bekende en minder bekende emigratielanden onder de loep. Dit is deel drie: Australië. Lees ook de artikelen over Frankrijk en Uruguay.
Lees onderaan dit artikel het verhaal van akkerbouwer Gerrit Kurstjens. Hij kocht een bedrijf met 13.000 hectare grond.

Varkenshouderij in Australië

De varkenshouderij – krap 3.000 bedrijven – zit vooral in het oosten van het land. Bedrijven werden de laatste jaren fors groter en de export van varkensvlees nam flink toe. Aandachtspunt is wel dat enkele grote spelers – zoals JBS – ook veel primaire bedrijven op de loonlijst hebben staan.

Als ondernemer heb je geen enorme vrijheid. “De meeste Nederlandse emigranten zoeken in Australië een melkveebedrijf, vooral vanwege de vrijheid en beperktere regelgeving. Al begeleid ik ook varkenshouders en telers”, zegt makelaar Sander Nijskens van Interfarms. “Voor een vleesveehouder is Australië lastiger. Je moet die sector met dagprijzen en veel risico echt snappen.”

Lees verder onder het kader

Akkerbouw in Australië; eindeloze percelen. Hier wordt de graan geoogst op het bedrijf van de familie Kurstjens in de staat New South Wales.
Akkerbouw in Australië; eindeloze percelen. Hier wordt de graan geoogst op het bedrijf van de familie Kurstjens in de staat New South Wales.

Groeiende marges melkveehouderij

Een gemiddeld Australisch melkveebedrijf heeft 303 koeien, maar verschillen kunnen groot zijn. “De vuistregel is 2 koeien per hectare en met jongvee erbij zit je dan ongeveer op 200 hectare. Zo’n gemiddeld bedrijf kost inclusief gebouwen grofweg € 3,5 miljoen”, zegt Nijskens. In Australië worden koeien meestal in grote carrousels gemolken, de gemiddelde jaarproductie is 6.200 kilo. Melkrobots zijn voorzichtig in opkomst.

Je kunt zoveel melk produceren als je wilt

Qua verwerking hebben veehouders ruime keuze. In Tasmanië zijn vijf melkfabrieken en in Victoria zijn wel tien tot vijftien opties. “Je kunt zoveel produceren als je wilt en qua afzet zijn er veel smaken”, vertelt Nijskens. “Contracten gelden minimaal voor één en maximaal voor drie jaar en voorzien in een minimale prijs en volume. Dit wordt telkens opnieuw in juli vastgesteld.”

Flinke krimp melkveehouderij Australië

Daarbij heeft de Australische melkveehouderij de laatste jaren de wind in de zeilen. De kostprijs ligt – mede door beperkte regelgeving – een stuk lager dan in Nederland en de melkprijs is met € 0,40 à € 0,43 per liter hoog voor Australische begrippen. De reden is dat de melkveehouderij in 20 jaar tijd flink kromp; van 12.900 naar 4.400 bedrijven en van 2,1 naar 1,3 miljoen koeien. De vraag is groter dan het aanbod en de afhankelijkheid van export werd kleiner (nu nog 36% van alle zuivel). De marges in de melkveehouderij blijven verbeteren en dat biedt perspectief.

Graan wordt in silo’s opgeslagen. Het graan gaat voor export weg of gaat naar feedlots met vleesvee. Dat is afhankelijk van de prijs.
Graan wordt in silo’s opgeslagen. Het graan gaat voor export weg of gaat naar feedlots met vleesvee. Dat is afhankelijk van de prijs.

Australisch klimaat extreem

Akkerbouw is in Australië een grote sector en wordt ook regelmatig gecombineerd met een schapenhouderij of er wordt samengewerkt met een vleesveebedrijf. De sector is wel veel minder divers dan in Nederland en richt zich meer op de bulk; granen en oliezaden. Hectareprijzen voor bouwland variëren sterk en worden bepaald door de gemiddelde regenval tijdens het groeiseizoen, het bodemtype, de locatie en de afstand tot havens.

Door het extreme Australische klimaat kunnen opbrengsten enorm verschillen. Daar moet je tegenkunnen. “Australië is zo groot dat er meerdere klimaten zijn, maar gemiddeld gezien ligt de temperatuur zowel in de zomer als de winter grofweg 10 graden hoger dan in Nederland”, zegt Nijskens. “Daarbij hebben we al langer te maken met droogte, bosbranden en overstromingen. De effecten van de respectievelijk warme en koude zeestroom El Nino en La Nina merk je in Australië heel sterk. Het is dan of heel droog of het regent enorm veel.” Bij droogte is het verder heel belangrijk dat je voldoende toegang tot water hebt. Nijskens: “Australië kent waterrechten, dan koop of lease je een licentie.”

Lees ook het verhaal over familie Kurstjens op Trekkeronline : Australische teler: ‘van 360 pk autonome trekker naar veldrobot van 152 pk’

Reacties

  1. Canada onder Trudeau is veranderd in een politiestaat kompleet met politieke gevangenen en waar je bankrekening geblokkeerd kan worden als je geld over maakt naar waardige doelen. De wreedheden die ik over Australie op de vrije media heb gezien lusten de honden geen brood van. Australie is terug gegleden naar de afschuwelijke strafkolonie die het ooit eens was. Denk je aan emigratie dan is het aan te raden om ook te kijken hoe die landen de afgelopen jaren gescoord hebben met betrekking tot de mensenrechten. Bill Gates heeft de volgende plandemie al aangekondigd en volgens hem gaat het over een paar jaar al weer los…

Beheer
WP Admin