Foto: ANP RundveeNieuws

Duitse vraag naar melkprijsgarantiecertificaat

Handelsbedrijf DTO heeft vanwege groeiende belangstelling naar zijn Melkprijsgarantiecertificaten (Mgc) in Duitsland een Duitse bemiddelaar aangetrokken. Het gaat om Dieter Helfenbein van HDH Foodconsult.

Helfenbein beschikt volgens Trienke Elshof van DTO over ruime ervaring in de Duitse zuivel. Doel is dat hij zowel de Duitse melkverwerkers als melkveehouders de mogelijkheid gaat geven om de melkprijs, onafhankelijk van de daadwerkelijke melklevering, voor een vastgesteld volume en een vaste tijd vast te leggen.

Contract boven melkprijs DMK

DTO zette in maart afgelopen jaar voor het eerst een Mgc in de Duitse markt. Het ging om een contract van €30,25 met een looptijd tot 31 december 2015. Tientallen Duitse melkveehouders bleken achteraf spekkoper aangezien de melkprijs bij referentiebedrijf DMK met zo’n €5 daalde. Dat is volgens Elshof ook een van de redenen waarom de interesse in Duitsland is toegenomen.

DTO wil in Duitsland voor maart met een of twee nieuwe Mgc op de markt komen. De melkprijs van DMK wordt bij een volgend contract niet langer als referentiebedrijf gebruikt. De relatief lage melkprijs van dit zuivelbedrijf bleek niet representatief voor de Duitse zuivelindusrie. Daarom kiest DTO als referentie voortaan voor de gemiddelde melkprijs van 5 Duitse zuivelondernemingen, zoals gepubliceerd door Top Agrar.

1.200 geregistreerde melkveehouders bij DTO

DTO begon in Nederland in 2011 met het Melkprijsgarantiecertificaat. Inmiddels hebben zich volgens Elshof bij DTO ruim 1.200 melkveehouders laten registreren. Het aantal veehouders dat intekent op een certificaat wisselt afhankelijk van de aangeboden melkprijs en het volume melk. Gedacht moet worden aan een 50 tot 60 melkveehouders bij een volume van 15 miljoen kilo.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin