De broers Jaap Jan (r) en Henk Ras uit Den Bommel runnen één van de drie deelnemende melkveebedrijven. Hier in een perceel met groenbemesters, één van de maatregelen die ze nemen om extra koolstof vast te leggen. RundveeNieuws

Melkveehouders doen samen met Lely en ZLTO een proef voor CO2-vastlegging

Lely en ZLTO zijn een proef gestart gericht op CO2-vastlegging in de bodem. Daarbij tekenden drie melkveehouders een samenwerkingsovereenkomst voor zeven jaar. Samen onderzoeken ze op welke manier dit een schaalbaar model is voor de agrarische sector wereldwijd.

De deelnemende bedrijven ontvangen, wanneer ze de afgesproken maatregelen in dat jaar hebben uitgevoerd, een jaarlijkse vergoeding van € 70 per ton vastgelegde CO2 van Lely, meldt een ZLTO-woordvoerder. Aan het eind van het project wordt de daadwerkelijke vastlegging vastgesteld aan de hand van bodemmonsters.

De melkveehouders ontvangen dan nog eens € 30 per ton vastgelegde CO2, mits de oorspronkelijk berekende vastlegging daadwerkelijk is gerealiseerd. Wat de bedrijven aan deze vergoeding overhouden, is volgens de woordvoerder niet precies te zeggen. Aanpassingen kunnen kosten of een reductie aan opbrengsten met zich meebrengen.

Hoger organischestofgehalte door CO2-vastlegging

CO2-vastlegging, ook wel carbon farming genoemd, heeft een positief effect op de bodem. Het organischestofgehalte in de bodem stijgt, waardoor het bodemleven diverser wordt en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem wordt vergroot. Het project is gericht op zand, löss en kleigronden.

In totaal gaat het om 528 hectare grond bij de drie melkveebedrijven. Niet op al het land wordt additioneel koolstof vastgelegd. Dat zal in totaal zo’n 300 hectare zijn. ZLTO stelt voor elk van de deelnemende bedrijven een specifiek plan op met te nemen maatregelen.

Daarnaast kunnen de melkveehouders zelf extra maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door extensivering van het bouwplan door extra rustgewassen, meer blijvend grasland of het inzaaien van zoveel mogelijk bovenwettelijke groenbemesters. De aanvoer van extra organische stof via extra compost of het vervangen van drijfmest door vaste mest, zijn ook opties.

Proef CO2-vastlegging loopt zeven jaar

ZLTO laat een nulmeting bodemkoolstof uitvoeren en controleert vervolgens elk jaar of de melkveehouders de afgesproken maatregelen hebben uitgevoerd. Over zeven jaar vindt de eindmeting plaats en wordt het proefproject afgerond.

Lely wil in 2030 CO2-neutraal zijn voor wat betreft de eigen bedrijfsactiviteiten. Hierbij zet de onderneming maximaal in op reductie. Onvermijdbare emissies worden gecompenseerd. Lely onderzoekt hiervoor verschillende opties die kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de agrarische sector in het algemeen en de melkveehouderij in het bijzonder.

Beheer
WP Admin