Voor deze anonieme keuring zijn deskundigen uitgenodigd die al op grotere schaal uien uit het noordelijk zandgebied inkopen en daardoor de kwaliteit van deze uien goed in kunnen schatten. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Drentse zanduien goed beoordeeld voor rassenlijst

Onafhankelijke uienspecialisten beoordelen op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) uienrassen voor de nieuwe rassenlijst. Deze uien zijn geteeld op een proefveld op zandgrond in Schoonloo (Dr.). Het is de eerste keer dat er een uienproefveld op zand lag voor de UIKC-rassenlijst.

Kenmerkend voor deze uien van de donkere grond is dat de raskleur wat donkerder uitvalt en dat met name de kontjes zwart zijn.

De beoordeling door de deskundigen wijkt om tijdsbesparing af van de voorgaande jaren. Er hoeft alleen nog beoordeeld te worden op zicht en met de hand. Inwendige beoordeling vind later plaats tijdens het laboratoriumonderzoek.

Een van de uitwendige beoordelingen is kaalheid. Links is het vel in de lengte gescheurd maar blijft wel zitten. Geheel rechts is het vel rondom gescheurd zodat deze ui kaal wordt bij verdere verwerking.

Kleur is ook een beoordelingsfactor. Rechts geel, onder brons en midden roodachtig. Links heeft nog het landsvel, dat is overigens geen beoordelingsfactor.

Hoewel inwendige keuring niet hoeft is doorsnijden bij inkopers bijna een automatisme. Dit is een geval van pseudomonas.

Een indruk van 5 verschillende rassen. Overwegend een goede niet al te grove homogene maat en in kleur redelijk gelijk.

Overzichtsfoto tijdens de keuring.

Een formulier gaandeweg deze keuringssessie ingevuld met extra opmerkingen van beoordelaar. Een ras wordt beoordeelt met 'veel kale'. Een volgend ras met 'mooie uien' en een ander ras met 'holle uien, veel erwinia'.

Op de beschikbare sheets met daarop verschillende afwijkingen, rechts de aantasting met erwinia.

's Morgens worden de uien gekeurd voor de rassenlijst en 's middags konden de vertegenwoordigers van de zaadhuizen de nog steeds anonieme rassen aan onderzoek onderwerpen. Zij zijn ook zeer benieuwd hoe hun rassen presteren op zand.

Op het proefveld in Schoonloo zijn vorig seizoen 17 rassen geteeld waarvan 2 die niet op de beide andere proefvelden in Biddinghuizen en Colijnsplaat geteeld zijn. De voorlopige conclusie is dat de kwaliteit goed is en een langere bewaring gerechtvaardigd lijkt.

Beheer
WP Admin