Biodynamische schapen in Flevoland. - Foto: Rachel Henst AlgemeenNieuws

Demeter: lichte groei voor biodynamisch

Zowel de omzet van biodynamische producten die worden afgezet onder het Demeter-keurmerk als het biodynamisch areaal is afgelopen jaar licht gegroeid. Dat meldt de stichting Demeter in haar Demeter Monitor 2022/2023. Wel vlakt de groei zichtbaar af.

De stichting stelt dat de markt licht is gegroeid in 2022, ondanks de lastige marktomstandigheden door hoge inflatie en afnemende koopkracht. De stichting becijfert de handelsomzet in Demeter-producten in 2022 op € 55,9 miljoen, tegenover € 54 miljoen in 2021.

Demeter heeft zelf geen cijfers over de consumentenverkoop, maar baseert deze handelsomzet op opgaves van handelsbedrijven die Demeter-producten verhandelen. Dit zijn zowel handels- en verwerkingsbedrijven als boerderijverwerkers.

Groei areaal Demeter-bedrijven vlakt af

Het areaal van (aspirant) Demeter-bedrijven groeit ook in 2022, al vlakt die groei duidelijk af. Afgelopen jaar bedroeg het areaal 9.471 hectare, 131 hectare meer dan een jaar eerder. Tussen 2019 en 2020 nam het aantal hectares nog met 878 toe. 11% van het biologisch areaal is biodynamisch.

In 2022 waren er 148 biodynamische bedrijven in Nederland, net zoveel als een jaar eerder. Daarnaast zijn acht bedrijven in omschakeling, een meer dan een jaar geleden.

Het meeste biodynamisch areaal ligt in Flevoland (bijna een kwart van het totaal), gevolgd door Friesland en Gelderland. Het gemiddelde areaal van een BD-bedrijf is de afgelopen jaar ook toegenomen, blijkt uit de cijfers van stichting Demeter. Dit bedraagt nu gemiddeld 60,7 hectare per bedrijf.

Biodynamische bedrijven groter dan gangbare bedrijven

De stichting wijst erop dat biodynamische bedrijven fors groter zijn dan een gemiddeld gangbaar landbouwbedrijf door verplichte grondgebondenheid (in de rundveehouderij moet 80% van het voer van eigen bedrijf komen) en omdat bedrijven 10% van hun areaal moeten inrichten ter ondersteuning van de natuur.

Beheer
WP Admin