Sloten in de Krimpenerwaard. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

De Groot (D66) wil verbod op dempen sloten

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vreest dat de invoering van de bufferstroken zal leiden tot het dempen van sloten. Hij pleit via Kamervragen aan landbouwminister Piet Adema voor een verbod op het dempen van sloten.

Bij een peiling van Melkvee.nl onder ruim 2.200 boeren gaf 63% van de ondervraagden aan een sloot te willen dempen. Als dat kan en mag. Dit om meer mestplaatsingsruimte te behouden. Volgens De Groot heeft dit negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit en de weerbaarheid van de landbouw tegen klimaatverandering. Ook vreest hij een negatief effect op het behalen van de stikstof- en natuurdoelen.

Adema deelt de zorgen

Tijdens het debat in de Tweede Kamer uitte GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet ook haar zorgen over het dempen van sloten. Landbouwminister Piet Adema deelde deze zorgen. Hij kondigde aan de waterschappen nog eens extra te wijzen op dit mogelijke gevolg van de invoering van de verplichte bufferstroken.

Voor het graven en dempen van sloten moet bij de waterschappen een vergunning of ontheffing worden aangevraagd, of er moet een melding worden gedaan, aldus Adema. In veel waterschappen geldt de verplichting dat sloten met natuurvriendelijke oevers intact blijven en het oppervlakte aan water behouden blijft.

SGP vraagt opheldering over bufferstroken

Bij RVO is voor bedrijven zichtbaar hoe de nieuwe regelgeving voor bufferstroken langs sloten op bedrijfsniveau uitpakt. De intekening door RVO veroorzaakt grote onrust onder boeren en adviseurs. In veel gevallen lijken de ingetekende sloten volgens boeren en adviseurs niet op de situatie in de praktijk. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop heeft de minister om opheldering gevraagd.

De invoering van de bufferstroken zou eerder een jaar uitgesteld worden, maar de Europese Commissie ging hier niet mee akkoord. Een regeling om de bemestingsvrije stroken langs sloten per 1 maart alsnog in te voeren, ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

Reacties

 1. Die De Groot heeft wel degelijk iets tegen de boeren. Dit product moet aub zo snel mogelijk uit de Tweede Kamer worden gestemd want als die zijn zin is de landbouw in Nederland voorgoed geschiedenis.

 2. Komende verkiezingen geen D(ictator) 66 meer stemmen want als zij aan het roer blijven wordt Nederland een walhalla voor de Natuur zonder mensen. Mensen zijn nl. de grootste vervuilers, die de biodiversiteit in de weg staan met hun ongeremde groeidrift.

 3. Stuur de heer De Groot maar naar Turkije, werkhandschoenen mee en dan mag hij 3 maanden beton met de handen weghalen om lijken op te ruimen. Als hij dan terug komt is tie misschien es wat dankbaarder dat wij zo’n geweldig voedsel makende landbouw hebben en heeft hij het lef om clubs als WD op hun plek te wijzen. Meest waardeloze politicus van dit laatste decennium.

 4. Nou als het nu niet duidelijk is dat de G er alleen maar op uit is om boeren te grazen te nemen…door deze bizarre maatregelen vraag je erom, die vent is een enge extremist en dat zit in de tweede kamer man, man…

 5. Vraag me af wanneer De Groot met een wetsvoorstel komt dat ratten uit Nederland verwijderd moeten worden. Er is vast wel een eiland te vinden waar ze welkom zijn.

 6. Word tijd dat bekend word gemaakt waarom t de Groot bij de nzo is weggegaan . Dat er hier na zijn benoeming iets is voor gevallen wat tot zijn vertrek heeft geleid blijkt wel uit zijn pesterlijk gedrag.
  Dat Frieslandcampina de meeste zetels heeft binnen de nzo en daarmee mogelijk ook heeft gezorgd voor benoeming van deze man. Vraagd om opheldering .
  Ceo destijds in t hart werd opgevolgd door Joosten en spoedig daarna schumacher.

 7. De Groot weet zoals gewoonlijk weer niet wat hij zegt. Het dempen van sloten heeft zelfs voordelen, doordat het niet zo snel afgevoerd wordt kan het infiltreren in de bodem zodat het ten goede komt aan de grondwaterstand.
  Fact checken

 8. als tjeerd eens heel nederland opkoopt, kan hij doen en laten wat hij wil…… nu is hij een dictator aan het spelen over andermans ruggen. en hij blijft dicteren . de boeren zaten in vroegere tijden in de stad. daar waren ze niet gewenst…. daarna alle dorpen uit , en nu gaande stedelingen dicteren over het platte land… heers en verdeel het motto van tjeerd….

 9. Valse kerel die De Groot. Boeren moeten uit de kant van de sloot blijven bij het bemesten om te voorkomen dat er mest in het slootwater komt. Als de sloot gedempt is, vervalt dit argument. Om er dan weer iets heel anders bij te halen is zielig. Wat is er toch met hem gebeurd? Waarom gunt hij de boeren niks?

  1. Die de groot meende mestplaatsingsruimte af te pakken. Nu pakken boeren extra meters erbij door sloten dicht te gooien.
   En geef ze is ongelijk.

Beheer
WP Admin