Foto: Diederik van der Laan PluimveeNieuws

Boerenbond: vrijhandel bedreigt de pluimveehouderij

Handelsakkoorden bedreigen de pluimveesector in de Europese Unie (EU) en de voedselsoevereiniteit, betoogt Wouter Wytynck, adviseur veehouderij van de Belgische belangenbehartiger Boerenbond.

“Vooral pluimveevlees wordt als wisselgeld gebruikt bij het sluiten van handelsakkoorden.” Dit zei Wytynck afgelopen weekend tijdens de Agridagen in Ravels. Boerenbond vindt vrijhandel in principe een goede zaak voor de economische groei in Europa. Het gaat echter mis als een akkoord ten koste gaat van de landbouw. Daar zijn wel zorgen over, legt Wytynck in zijn presentatie uit.

Voor vernieuwing van de Mercosur-handelsovereenkomst biedt de EU bijvoorbeeld aan dat de Zuid-Amerikaanse landen 180.000 ton extra pluimveevlees mogen exporteren naar de EU. Een ander voorbeeld is dat in Oekraïne bedrijven opschalen met EU-steun om eieren en pluimveevlees naar de EU te exporteren.

Grenzen volledig open door oorlog

Sinds Oekraïne in oorlog is met Rusland heeft de EU de grenzen volledig opengegooid voor pluimveeproducten uit dat land. Het resultaat is dat in de eerste tien maanden van 2023 de EU 202.851 ton pluimveevlees uit Oekraïne importeerde, op basis van karkasgewicht. Dit is 56% meer dan in dezelfde periode in 2022 en eens zoveel als in heel 2021. Met eieren gaat het zo mogelijk nog harder. In de eerste tien maanden van 2023 importeerde de EU 46.484 ton eieren uit Oekraïne, 142% meer dan in 2022. In 2021 bedroeg de import 8.235 ton eierenequivalent. Nederland speelt een hoofdrol bij de Oekraïense import, zegt Wytynck. Dat komt door het Oekraïense bedrijf MHP, met een vestiging in Veenendaal.

Goedkope import door handelsakkoorden heeft diverse negatieve gevolgen voor de pluimveesector in de EU. Wytynck somt op: verdringing eigen producten, prijsdruk, destabilisatie van de markt en druk op winstgevendheid van pluimveebedrijven. Gelijktijdig wordt in de EU de lat telkens hoger gelegd en stijgt de kostprijs. Onder meer door milieu- en dierenwelzijnsmaatregelen.

Import neemt in hoog tempo toe

De import via handelsakkoorden neemt in hoog tempo toe. Als het Verenigd Koninkrijk buiten beschouwing wordt gelaten, ligt aan meer dan 90% van de EU-import een handelsovereenkomst ten grondslag. De industrie en consument reageren daarop, want die zijn gevoelig voor prijs, betoogt Wytynck. De EU produceert op zich genoeg pluimveevlees. De zelfvoorzieningsgraad bedraagt 115%. De karkasverwaarding is echter ingewikkelder. De EU wil kippenpoten exporteren, maar vraagt juist extra filet. Dat komt veel uit Brazilië.

Reacties

Beheer
WP Admin