Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

Bedrijfsleven loopt te hoop tegen schrappen waterschapszetel

Het bedrijfsleven loopt te hoop tegen het schrappen van de geborgde zetels in de waterschapsbesturen.

De Eerste Kamer praat dinsdag 13 september met deskundigen over het voorstel om de geborgde zetels voor bedrijven te schrappen en de geborgde zetels voor natuur en landbouw vast te stellen op twee voor elke categorie.

De initiatiefwet van D66 en GroenLinks had oorspronkelijk tot doel alle geborgde zetels te schrappen. Maar door een in de Tweede Kamer aangenomen wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie, zijn de geborgde zetels voor natuur en landbouw beperkt tot twee. De geborgde zetels voor bedrijven zijn in het wetsvoorstelwel geschrapt.

Constructieve rol

De ondernemersorganisatie VNO-NCW is uitermate ongelukkig met de wet die in de Tweede Kamer is aangenomen en nu in de Eerste Kamer wordt behandeld. Beleidssecretaris Jan Bessembinders van de belangenorganisatie zegt dat de constructieve rol van het bedrijfsleven in de waterschappen wordt onderschat. Als de geborgde zetels worden geschrapt voor de bedrijven, dan moet dat ook gevolgen hebben voor de betalingen van de bedrijven aan de waterschappen, aldus VNO-NCW.

De Groningse hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga zegt dat met de wijzigingen die in de Tweede Kamer in de wet zijn aangebracht “evident ondeugdelijke wetgeving” aan het ontstaan is.” Hij raadt de Eerste Kamer aan om de wet in zijn huidige vorm niet aan te nemen, maar te bekijken of er nog iets kan worden hersteld.

‘Slecht politiek compromis’

Elzinga, die dinsdag te gast is bij de deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer, begrijpt niet waarom de Tweede Kamer alsnog besloten heeft om niet alle geborgde zetels te schrappen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. “Dit voorstel draagt alle kenmerken van een slecht politiek compromis.” Hij vreest dat waterschapsbesturen “een merkwaardig, tegenstrijdig en nauwelijks consistent karakter” krijgen.

De hoogleraar stelt dat er best redenen zijn om de geborgde zetels (voor natuur, landbouw en bedrijven) te behouden, maar hij vindt dat er voor die zetels dan wel verkiezingen moeten worden gehouden.

Geen deugdelijke argumenten

Volgens hem zijn er echter geen deugdelijke argumenten om het aantal geborgde zetels te beperken tot twee per belangencategorie en de bedrijven als categorie te schrappen. Bedrijven dragen verhoudingsgewijs in euro’s net zoveel bij aan waterschappen als andere categorieën, zegt Elzinga. Vanuit de drieslag ‘belang, betaling, zeggenschap’ zou dat ook tot uiting moeten komen in de samenstelling van de geborgde zetels in het waterschapsbestuur.

Beheer
WP Admin