Premium
De landbouw in zijn totaliteit overschrijdt aan alle kanten de milieugebruiksruimte, stelt Alex Datema. Dat passend maken wordt een pijnlijk proces. - Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenAchtergrond

Alex Datema (Rabobank): ‘Het roer moet om. Ik zeg het maar hardop en verschuil me niet’

Reacties

  1. Interessant verhaal Alex, diverse onderwerpen aangestipt die nader richting kunnen geven aan toekomstige ontwikkeling NL landbouw. Zoals over rol overheid. Met ook wat feiten erbij, altijd fijn.

  2. Of je het nu wel of niet wilt zien er is een tendens naar mindere aantallen vee dit doordat er behoorlijk wat bedrijven zijn gestopt of gaan stoppen de blijvers kunnen niet zondermeer groeien ik ben er van overtuigd dat die 30 tot 40 % vee er op niet al te lange termijn er komt en dat is een goede ontwikkeling met name voor diegene die willen blijven.

  3. De landbouw zegt in te zijn voor verandering. Zodra de koers stevig wordt verlegd, een andere visie naar voren komt, wordt je echter meteen tot een soort D66 illusionist gebombardeerd. Blijkbaar wordt verandering voor een deel van de sector slechts mogelijk gehouden binnen de tot recent geldende kaders van intensivering en industrialisering. Ik ken er velen die de verandering wel als mogelijk zien, maar die hoor je veel minder, gaan er gewoon mee aan de slag. Mag ik die mensen vragen om zich ook te laten horen zodat het gesprek daarover veelzijdiger wordt?

    1. Een waar woord Ruud. Alle lof voor Datema, maar ik mis in het verhaal van Alex Datema het woord “systeemverandering” hij predikt vooral ietsje minder dit en ietsje dat. Ben bang dat hij door de RABO als windowdressing gebruikt wordt, en dat de top gewoon “business as usual” hanteert.

  4. Meneer Datema dekt dat hij de fractie voorzitter is van een politieke partij. Hij werkt echter voor een cooperatieve bank, met statuten. Daarin staat kort gezegd dat de bank moet zorgen voor de financiele zaken van haar leden. Handel daar naar!!

    1. Dat is precies wat Alex Datema doet. Hij kijkt naar de realiteit van een landbouwontwikkeling die ook over 15 jaar past en perspectief biedt in een dichtbevolkt land.

  5. RABO : DE D66 bank .
    De aanhang van de politieke partij is in een paar jaar gehalveerd .
    Als het met de bank maar niet net eender gaat ?

  6. de hele wereld lacht zich een bult om die domme hollanders die altijd een voorbeeld zijn geweest en nu de sukkels van europa worden

  7. “”Datema noemt als voorbeeld 100% financiering, zonder eigen geld.
    Er wordt nu veel afgelost maar niet geïnvesteerd, aldus Datema. “Dat is doodzonde. We moeten met elkaar in beweging komen.” Het wordt volgens hem een spannende exercitie. “Een financieringsaanvraag voor groei van 100 naar 130 koeien kunnen we eenvoudig beoordelen. Maar als iemand terug wil naar 80 koeien, slaan de meters in het rood. Dat zijn we niet gewend. Hoe kunnen we zulke keuzes beoordelen? Dat moet de bank ook leren.””
    Aflossen een doodzonde..??🙈🙉 De enigste bedrijven die kunnen krimpen van 100 naar 80 koeien zijn de bedrijven die hun financiering hebben afgelost..!!! Daarna is het bedrijf te klein om te kunnen worden overgenomen door een eventuele opvolger… Dan is er weer een bedrijf van de markt.., maar dat lijkt ook de insteek te zijn van huidig kabinet en de Rabo….

  8. Vroeger had je Astrix en Oblix. Die laatste was in de toverdrank van de druïde gevallen.
    Deze topman is met z’n kop in de saus van D66 gevallen… “Rabo en de waarzeggers, deel 2 met Alex Datema”
    Nog zo’n stripverhaal. “Rabo en de waarzeggers, deel 1 met Barbata Baarsma”
    Volgend voorjaar deel 3 ….
    spannend

  9. de intensieve(re) veehouderij wordt op korte termijn gefinancierd door partijen die groen gas nodig hebben. Een ander beleid bij de rabobank gat daar niets veranderen aan de ontwikkelingen in de sector.

  10. Er is net een hele mooie documentatie uitgekomen van Marijn Poels…
    Hierin wordt belicht dat energie alom is.
    Waarom we vroeger met koper gereedschap werkten (Zoals de ploeg)
    Dat hierdoor voedsel in overvloed was. Alles groeit twee keer zo snel en twee keer zo groot.

    Dat rond 1935 dit door onder andere kunstmest bedrijven in de ban is gedaan.
    Tja, dan zou hun verdienmodel niet meer bestaan.
    Ook zien we dit terug in de zaden waar rechten en verdienmodel op zit.

    Er komen in de documentaire bedrijven aan bod die weer het DNA uit de zaden willen halen en zo de Oerzaden terug te krijgen. Deze gewassen hebben minder water nodig, groeit meer per hectare, zijn sterker en resistent tegen de meeste ongedierte.

    Als de Rabobank nu ook deze kant eens wil belichten dan zijn we goed op weg.

    Zelf, bioboer willen we volgend jaar wel eens beginnen met de koperstraling. (Dit gewoon door een stuk hout omwikkelen met koper en in de grond te steken. De koperdraad is de antenne naar energie)
    Gewoon eens zelf ervaren of dit echt zo werkt. Of misschien helemaal niet. Dan kan het verhaal de prullenbak in.

  11. Er wordt veel afgelost zegt Datema.., verstandige boeren. Minder bank met hoge rentes loont goed, en is een opmars naar een gunstiger investerings klimaat.

  12. Minder per ha is meer hectares is ooit berekend moet nl een derde meer landbouw grond hebben voor zelfde productie ga nie lukku nie

Beheer
WP Admin