Nederland draagt flink bij aan de agri&food-export van Europa. 71% blijft binnen de unie, de 29% die naar landen buiten de EU gaat, is goed voor € 36 miljard. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Agrarisch exportoverschot Europese Unie naar record

Het agrarische exportoverschot van de Europese Unie bereikte in 2023 een recordhoogte van € 70 miljard. Hogere prijzen en lagere grondstofkosten stimuleerden de groei, vooral bij graan, zuivel en wijn.

Het agrarische exportoverschot van de Europese Unie steeg in 2023 tot recordhoogte. De export aan agri-foodproducten bedroeg € 229 miljard, de import kwam niet verder dan € 159 miljard. Het resultaat is een overschot op de handelsbalans voor agri-foodproducten van € 70 miljard. Dat is 22% meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Hogere prijzen zijn de belangrijkste stuwende factor geweest, in combinatie met prijsdalingen voor grondstoffen die de EU binnenkwamen. Graanproducten, zuivel en wijn zijn de belangrijkste groeiers als het om export gaat. Op het gebied van oliezaden, eiwitgewassen, fruit, noten, specerijen en koffie, thee en chocola is en blijft er een groot handelstekort voor de EU.

Meeste producten naar het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is de belangrijkste exportbestemming, goed voor 22%. De Verenigde Staten volgen en op plaats drie staat China. De export naar China nam wel fors af (-8%), mede veroorzaakt door een afname met bijna 30% van de export van varkensvlees naar dat land. De export naar Turkije (+7%) en Oekraïne (+18%) namen juist flink toe. De top 3 exportproducten is goed voor 30% van de totale export. Het gaat om graan- en meelproducten, zuivel en wijnen.

De import kromp met 7%. Dit komt door prijsdalingen van importproducten. Brazilië is het belangrijkste herkomstland van importproducten, goed voor 11%. Het VK is tweede en Oekraïne derde. Deze drie landen zijn goed voor bijna een derde van het totaal. Als het om producten gaat, is de top 3 goed voor 40% van de totale import. Dit betreft fruit en noten (1), oliezaden en eiwitgewassen (2) en koffie, thee, cacao en specerijen (3). Zowel import als export is zeer divers van aard, zowel qua product als qua handelspartners.

29% Nederlandse export naar landen buiten de EU

Nederland draagt flink bij aan de agri&food-export van Europa. Weliswaar blijft 71% van de Nederlandse agrarische export binnen de unie, de 29% die naar landen buiten de EU gaat, is goed voor € 36 miljard. Dat blijkt uit cijfers van Wageningen UR. Dat bedrag komt overeen met 16% van de totale EU-export op agri-foodgebied.

Reacties

  1. Deze cijfers zijn ideaal voor de “groene” groepen in Nederland, er word veel te veel geproduceerd in de EU/Nederland. Echter als je de cijfers over Europa in plaats van Europese Unie neemt, dan is er nog maar een klein overschot. Breng je dan de “doorvoer” in mindering, dus import wel/niet bewerken en export dan kan het wel eens uitkomen op een tekort! Redactie Boerderij laat die cijfers eens zien.

Beheer
WP Admin