Premium
Demissionair minister van Landbouw Piet Adema vorig jaar tijdens een werkbezoek aan Hempflax. - Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenInterview

Minister Adema: ‘Urgentie op de mestmarkt is buitengewoon hoog’

Reacties

  1. Voerspoor lager eiwit, dit zorgt voor lager stikstof gehalte in de mest. Dit draagt echt bij aan mestplaatsing. Nee, meneer adema de excretie waar uw ambtenaren mee tellen, naaien mij al daarmee. Door te lage stikstof in me mest, mag ik meer afvoeren en me voorraad stijgt omdat er zogenaamd toch 4 kgN en 1,5p in moet zitten.

  2. Dat een GVE per ha reglement tot minder opzet per ha zal leiden is duidelijk met andere woorden om je omzet te houden moet je meer grond in gebruik hebben. Dit leidt tot kosten verhoging of een duidelijke grondprijs daling en dan nog zijn de financiële uitdagingen niet opgelost. wie betaalt de inkrimping van het zuivelpersoneel? Aangezien de fabrikant zijn omzet ziet dalen, kan hij niet veel anders dan verkoopprijs verhogen of melkprijs verminderen. We weten hoe het in de geschiedenis is gegaan. Laten we ons instellen op een grondprijsdaling en een verkoopprijsdaling. Beide niet positief voor de boer, minder geld in kas, minder investeringen, minder kapitaal (grond) minder leenvermogen.

  3. Wat is er mis mee om overtollige mest bij een akkerbouwer te plaatsen. Deze kan dan minder kunstmest gebruiken goed voor de kringloop in de regio . Dat is volgens mij milieuvriendelijk.

  4. Is toch triest dat de pluimvee sector er in wordt gezogen om plaats te maken voor de bedrijven van de toekomst( koeien ) we exporteren alle mest en Moerdijk hebben we ook nog perfecte kringloop. Ik betaal 2.50 per ton kippen mest een fooi. We hebben het geregeld ! Bij afromen blijft er geen geld meer over om investeringen te doen in klimaat en welzijn . Hoop op bezinning

    1. Het lijkt me een goed idee dat de pluimveevakbond uitleg geeft aan haar leden wat een nationaal mestproductieplafond is.
      De pluimveehouders zijn niet haantje de voorste wat betreft kennis van mestwetgeving.

  5. Cu heeft nauwelijks stemmers in het roomse zuiden. De katholieken worden op de valreep gepakt. Natuurlijk lost het mestprobleem zich tegen 2030 vanzelf op door de vergrijzing inder de boeren. Piet weet dat en drukt er dan nog snel even de graslandnorm door. Wat moet je met ruim 100 ha grasland op de droge zandgronden? Melkveehouders uit het zuiden kopen snijmais van akkerbouwers en brengen daar hun mest heen. Niks mis mee maar dat land staat op naam van de akkerbouwer ipv de melkveehouder.

  6. Man man en maar druk met stoppers, die de blijvers ook nog mooi een poot uit kunnen trekken. Het gaat om de kringloop en daar
    moet wat gebeuren, in Brussel moet wat geforceerd worden.

Beheer
WP Admin