Europese Commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski (l) in gesprek met minister Piet Adema, vandaag 26 maart, in Brussel. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema krijgt deksel op de neus: geen beweging in onderhandeling derogatie

EU-weigert derogatie, maar Nederland ziet progressie in landbouwonderhandelingen en versoepeling van regels.

De Europese Commissie wil voorlopig geen derogatie toestaan. “Ik krijg het deksel op de neus”, zo vertelde minister Piet Adema na afloop van de landbouwraad in Brussel. “Er zit geen beweging in.”

Vorige week heeft de landbouwminister een hele dag met de Europese Commissie zitten onderhandelen, maar hij stuitte op veel verzet. Ook de argumenten dat er zonder enige soepelheid vanuit Brussel sprake zal zijn van een koude sanering, maakte vooralsnog weinig indruk.

De motie van de Nederlandse Tweede Kamer om wel derogatie te verlenen kan Adema zonder steun vanuit Brussel niet uitvoeren. Maar de minister geeft niet op. De gesprekken gaan de komende dagen en weken door.

Renure

Adema haalde vorige week wel een succes binnen. Renure, dus uit dierlijke mest kunstmest maken, wordt toegestaan. Na die mededeling, die ook door premier Rutte na afloop van de Europese top werd bevestigd, kwamen de vragen. Wat is er toegestaan, wat zijn de regels, op welke termijn?

Maar daar is nog veel onduidelijk over. “Ik heb de Europese Commissie ook tijdens de bijeenkomst van de landbouwministers opnieuw gevraagd om snel helderheid te scheppen want dat hebben we nodig.” Adema wil wel het enorme optimisme temperen. “Renure is echt voor de lange termijn, het helpt niet op de korte termijn.”

Minister boos op demonstrerende boeren

De landbouwminister was na afloop boos op de demonstrerende boeren. “Geweld helpt niet. Je verliest je sympathie en het kan tegen je werken. Op deze manier krijgen ze niet meer maar minder”, aldus een boze minister. Wat dat minder is kon hij niet concreet aangeven, maar het gaat volgens hem om het algehele gevoel dat je niet moet zwichten voor acties waarbij geweld wordt gebruikt.

Reacties

  1. Met de komst van de regeling voor Renure verwerft de Nederlandse melkveehouderij een stevig concurrentievoordeel in termen van kostprijsverlaging en een uniek verkoopargument , namelijk `geproduceerd zonder kunstmest ` Een verdedigbaar concurrentievoordeel, dat nu precies het komstperspectief biedt, waar zo´n behoefte aan is. Laten we de EU commissie nu niet frustreren in haar streven de RENURE weging snel in te voeren door terugdraaien van de intrekking van de derogatie te eisen.

    Om de pijn te verzachten van dure mestafzet is het beter is het om dit jaar snel te komen met een private regeling die emissiereductie beloont, bijvoorbeeld via de Afrekenbare StoffenBalans voor deelnemers aan `On the Way to Planet Proof `, daar moet het toch van komen in het kader van genoemd toekomstperspectief. Er zijn inmiddels genoeg innovaties en managementmaatregelen ter beschikking, van low- tech tot high- tech, het is een kwestie van voorlichting en laagdrempelige subsidieregelingen voor precisiebemesting. Wij van “de boer aan het roer” helpen daar graag aan mee. Herre Bartlema

  2. Adema en zijn ambtenaren hebben de zaak eerst goed verpest met achterhaalde gegevens aan te leveren én lukraak de bufferzones en de NV gebieden in te stellen. Waarheid? Eerlijke gegevens? Eerlijke normen? Eerlijke meetpunten? Alles niets! Daarna de derogatie eruit op basis van diezelfde onrechtvaardige cijfers. Boeiend! Adema heeft het eenvoudig en volgens mij rancuneus moedwillig verziekt en speelt nu de vermoorde onschuld. Erg he voor die boeren die allemaal kapot gaan. Ik eis onderzoek naar alles wat LNV en de waterschappen hebben aangeleverd, van A tot Z, ik eis uitleg waarom niet alleen de KRW wateren maar ALLE wateren mee worden genomen (EU vraagt dit niet !), ik eis uitleg waarom ALLEEN naar stikstof en fosfaat wordt gekeken (de EU eist dit niet!), ik eis onderzoek naar de nieuwste gegevens en wat deze uitwijzen, ik eis onderzoek naar de normen die overal verschillend zijn en verklaringen graag, ik eis opheldering over de 19% : hoe kom je daarop en bovendien WIE heeft de overige 79 % veroorzaakt? Ik eis uitleg over het FEIT dat in 2024 in een aantal gebieden andere aanwijzingen zijn gedaan dan in 2023: het bewijs dat 2023 onjuist is vastgesteld. Hoe zit het met de WAARHEID, Adema??? Maar het zal boven komen en dan zullen we zien wie er gelijk heeft. Het is net zoals altijd: een puinhoop voor een bepaalde groep en nooit, nooit verantwoording afleggen. Adema is het toonbeeld van een zeer zwakke minister, misschien zelfs met de boosaardige houding: pak de boeren, pak ze!

  3. Demonstreren is niet goedvolgens onze minister terwijl hij weet dat er versoepelingen gekomen zijn door demonstraties. Rare man.

  4. Geen derogatie
    Dat is zeer pijnlijk voor de melkveehouderij maar ook voor de varkenshouders die weggedrukt worden van de mestmarkt.

Beheer
WP Admin